Utenriksministeren kaller anerkjennelsen av Palestina et «håndslag til moderate krefter».

Han tror tostatsløsningen kan bidra til å svekke Hamas og iranske støttegrupper.

Espen Barth Eide drar ut på et jorde som er innhyllet i skodde og hvor det ikke synes mulig å finne en vei ut, når han sier at han fortsatt tror Norge kan ha en diplomatisk tone med Israel nå.

– Vi har en kjent uenighet. De har vært uenige med mye av vår kritikk av dem. Vi ønsker å ha en god relasjon. Men vi ønsker ikke å la være å si det vi mener og være tydelige om det som er riktig, men jeg tror ikke det diplomatiske forholdet er dødt, sier utenriksministeren til Vårt Land.

Barth Eide sier at han med hånden på hjertet mener at det vil være bra for det israelske folk om de fikk løst konflikten med en palestinsk stat.

– Det mener praktisk tatt hele verdenssamfunnet, og det mener også en del israelere. Men den sittende regjeringen gjør ikke det, hevder utenriksministeren.

Espen Barth Eide er gått over til fienden

Eide avslører sin nærmest totale mangel på kunnskap når han minner om at det var et stort håp hos den unge palestinske befolkningen om at en tostatsløsning skulle bli noe av.

– Så forvitret det håpet, og i det rommet så kom Hamas med sin iranske støtte inn, og kapitaliserte på den motstanden. Vår tro er at hvis vi får tostatsløsningen tilbake på sporet med myndighetene i Ramallah, og at de etter hvert får kontroll over hele territoriet som en del av den arabiske planen, så vil det svekke Hamas og de andre iranske støttegruppene, hevder Barth Eide.

Han viser videre med all tydelighet hvorfor han er feil mann som Norges utenriksminister når han sier:

– Jeg tror vi skal erkjenne at akkurat nå er den israelske befolkningen fortsatt i dypt sjokk over det grusomme terrorangrepet 7. oktober. Men det er en veldig sterkt høyreorientert regjering som har respondert med makt og makt alene. Det kan ikke løse dette spørsmålet.

Uvirkelig nok tror altså Barth Eide at forholdet mellom Israel og Norge kan bestå, fordi «Norge kun er en kritisk venn».

– Vi er opptatt av å si til dem at vi ønsker å være en venn, men i denne saken er vi en kritisk venn, og jeg tror at det langvarige forholdet mellom statene Norge og Israel vil bestå på en god måte, avslutter utenriksministeren.

Med slike venner, hvem trenger da fiender?

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.