Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ba om å få besøke Israel etter terrorangrepet i oktober. Israel ga ham avslag fordi de mener Norge har en fiendtlig innstilling mot Israel.

Israel har nå fått nok av den holdningen norske myndigheter lenge har vist til landet.

Det førte til at utenriksminister Espen Barth Eide faktisk ble nektet innreise til Israel.

Dette bekreftes av det israelske utenriksdepartementet overfor Vårt Land. Begrunnelsen tyder på en diplomatisk forverring mellom landene, skriver avisen.

NTB melder om saken.

Fra Israels side er man helt tydelige i sin begrunnelse:

– Grunnet den ensidige og fiendtlige holdningen til den norske regjeringen, er forespørselen blitt avslått, skriver Alexander Gandler, talsperson i det israelske utenriksdepartementet.

Det er både uvanlig og oppsiktsvekkende at utenriksministeren for et vestlig land ikke får reise inn i Israel. Men israelsk UD mener Norge skiller seg ut i sin politikk overfor landet:

– Helt siden massakren som ble utført av terrororganisasjonen Hamas den 7. oktober, har Norge tatt stolthet i å være den mest uttalte kritikeren av Israel, skriver han.

Det er grunn til å tro at Israel ikke bare irriterer seg over kritikken mot landet, men også over mangelen på kritiske perspektiver på hvordan Hamas og palestinerne opererer.

Takket være nåværende regjering og nåværende utenriksminister, er Norges forhold til Israel dårligere enn kanskje noensinne.

Barth Eide mener på sin side at bakgrunnen var at man ikke fant en dato som passet.

– Jeg ønsker fremdeles å få til et besøk, og vi kommer til å fortsette å jobbe for dette, skriver han i et svar til Vårt Land.

Dette sier han altså til tross for at Israel er helt eksplisitt i sin forklaring omkring innreisenektelsen.

Saken er pinlig både Barth Eide selv, for norske myndigheter og faktisk for hele det norske folk.

Les også: 

Eide bekymret over stengning av Al Jazeera

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.