Ifølge Israels Oslo-ambassadør Avraham Nir-Feldklein, er Norge det landet i Europa som har vært mest kritisk til Israel etter 7. oktober-angrepet.

– I Jerusalem er ingen i tvil om at Norge har kommet med den hardeste kritikken mot Israel av noe europeisk land, sier Israels Oslo-ambassadør. Han antyder at det kan få konsekvenser for fremtiden, skriver VG.

Den israelske ambassadøren Avraham Nir-Feldklein har sett seg lei av all kritikken fra den norske regjeringen.

– Det norske rommet for ytringer krymper. Stemmer som forsvarer Israel, blir trakassert og brakt til taushet. Dere ser bare til Gaza. Men en kvart million israelere er også evakuert, uten at det blir omtalt. Når skoler og sykehus i Israel blir angrepet, er det ingen som rapporterer, sier ambassadøren.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) svarer slik:

– Norge har en tydelig stemme fordi vi mener krigen har gått altfor langt.

Torsdag er det to måneder siden Hamas’ terrorangrep mot Israel.

– Vi har ikke sovet siden 7. oktober, da vi våknet til det verste angrepet mot vårt folk siden Holocaust, sier ambassadør Nir-Feldklein.

– Nå er vi midt i en regional krig. Hamas har angrepet med minst 12.000 raketter. Israel blir også angrepet fra Hizbollah i Libanon, fra Jemen og fra Irans partnere i Syria, fortsetter han.

Ambassadøren forklarer hvorfor han mener Støre og Barth Eides kritikk av Israel er feil.

– Israel er blitt kritisert av den norske statsministeren og av utenriksministeren for at vi ikke overholder internasjonal humanitær rett. Jeg har stor respekt for begge. Men problemet deres er at internasjonal rett ikke baseres på anslag eller følelser, men på bevis. Folkeretten tar utgangspunkt i fakta, hva som var målet for Hamas’ terrorangrep, og hva som var resultatet. Da forstår man at Israels svar er nødvendig. Det blir ikke sikkerhet for Israel før Hamas er utryddet, sier ambassadøren.

Han legger til at den norske kritikken om brudd på internasjonal lov og humanitærretten er uakseptabel fra Israels ståsted.

Mediene og godhetsindustrien fører krig på vegne av Hamas

Ambassadøren viser til at Israel får sympati fra land som Tyskland, Østerrike, Tsjekkia og Storbritannia.

– Og vi ser svært alvorlig på at regjeringen sier at det er en ulik standard i Europa. Og at man sammenligner Russlands aggresjon i Ukraina med Israels selvforsvar, etter å ha blitt angrepet med grusomheter som å brenne spedbarn og voldta kvinner, av en gruppe som sier at de vil angripe igjen og igjen inntil Israel opphører å eksistere.

– Vi aksepterer heller ikke det faktum at Norge er det eneste land i Europa som åpent sier at de vil fortsette å ha kontakt med Hamas. Det plager oss virkelig, sier Israels utsending til Norge.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener på sin side at kritikken er berettiget, og at en forhandlet tostatsløsning er eneste måten å oppnå varig fred og demokratiske rettigheter for både palestinere og israelere.

– Det er ikke noen militær løsning på den israelsk-palestinske konflikten. Det må en politisk løsning til, som adresserer konfliktens årsaker. Det vil tjene begge folk, også Israel, fortsetter Eide.

Ambassadør Avraham Nir-Feldklein hevder at man i Norge forholder seg til Midtøsten slik situasjonen var før terrorangrepet 7. oktober:

– Norge har ikke erkjent at vår verden forandret seg totalt den dagen. Verden, slik den så ut den 6. oktober, finnes ikke lenger. Og jeg tror at Norge med tiden vil innse at vi ikke kan skru tiden tilbake, at Hamas militære arm og deres regjering ikke kan bestå. Akkurat nå lever vi med hvert vårt verdensbilde. Israel kan aldri vende tilbake til 6. oktober, avslutter Nir-Feldklein.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.