To oppslag i ynetnews.com tar for seg et forverret forhold mellom Israel og Norge. Nærmere bestemt: Det er Israel som føler at Norge er et av de mest anti-israelske land i Vest-Europa. Et intervju med rabbiner i Oslo, Yoav Melchior, bekrefter at antisemittismen ikke har vært verre siden annen verdenskrig.

Norge har et alvorlig omdømmeproblem i forhold til Israel, og dét vil selvsagt også påvirke forholdet til jødiske miljøer og land som har et mer positivt forhold til Israel.

Det begynte med at kong Harald ikke fikk lov til å kondolere israelerne etter 7. oktober-pogromen, på instruks fra Utenriksdepartementet.

Deretter stemte Norge som eneste nordiske land for en resolusjon i FN som gikk inn for våpenhvile uten å nevne gislenes situasjon.

Da UNRWA kom i stormvær pga. ansatte som deltok i 7. oktober-massakrene og tolv vestlige land trakk sin støtte, valgte Espen Barth Eide å gjøre det motsatte: Nå gjaldt det å øke støtten.

Eide har ved flere anledninger sammenlignet Israels bombardement av Gaza med Russlands bombardement av Ukraina, en parallell som israelere finner dypt urettferdig. Israel ble angrepet. Eide blander kortene.

Men han skyver det globale sør foran seg og sier de reagerer på vestlig dobbeltmoral.

Det er mulig Eide tar suffli fra islamske stater. Der finnes det stemmer som gjerne drar en slik parallell, men da beveger man seg ikke lenger i den vestlige kulturkrets.

Norske jurister har også vært ivrige etter å få Israel tiltalt og dømt for brudd på menneskerettighetene, og Eide har selv brukt ord som «blodbad».

I Israel så man hvordan Eide stilte opp ved siden av kronprinsesse Mette Marit da hun var Kairo og fikk møte leger fra Norwac som hadde arbeidet inne i Gaza.

Israelerne ser hva de ser: Kongen fikk ikke lov til å kondolere israelerne for det verste terrorangrep på jøder siden Holocaust, men UD bruker kronprinsessen til å uttrykke empati med palestinerne. Begrunnelsen for at kongen ikke fikk kondolere, var at det var en politisk følsom konflikt, men altså bare én vei: Det gjelder andre regler for palestinerne.

Eller: Det gjelder spesielle regler for Israel. Dét er hva israelerne føler, ikke bare den israelske regjeringen.

Nordmenn jager i flokk, og dekningen har hatt slagside.

Men når Espen Barth Eide gjør en tostatsløsning til svaret på dagens krig, bommer han fullstendig.

Han gjør opp regning uten vert. Ingen israelere vil belønne Hamas eller de palestinske selvstyremyndighetene med en egen stat. For det er dét en eventuell palestinsk stat vil være.

Jerusalem ser at de må skape noe helt nytt. Inntil dét foreligger, vil de beholde kontrollen.

Israel utkjemper en eksistenskrig. At Norge har valgt å distansere seg fra dette, skuffer stort.

 

https://www.ynetnews.com/article/rk4md2d2a?fbclid=IwAR2nawoZlApWXFRJCU38PoBy8_3Ga_Mi7gt64UgVqWnCRh9dhty3pT5v0OY#autoplay

https://www.ynet.co.il/news/article/sjlcs3w3a

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.