Kronprinsesse Mette-Marit møtte torsdag hjelpearbeidere som har vært inne i Gaza og uttalte at historiene de forteller er rystende. Kronprinsessen ble ledsaget av utenriksminister Espen Barth Eide. Hun er i Kairo for å åpne den norske paviljongen på bokmessen.

– De historiene vi har hørt i dag er mildt sagt rystende. Det er veldig få som ikke blir berørt av den situasjonen. Det var veldig sterkt å høre, sier en tydelig preget kronprinsesse etter møtet i Egypt.

Med på turen er også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Sammen har de torsdag morgen en samtale med FN-ansatte og internasjonale hjelpeorganisasjoner om situasjonen i Gaza og arbeidet som foregår der.

– Vi kan ikke gi opp håpet om en fredelig løsning for alle menneskene i regionen, sier kronprinsessen.

Kongehuset har tidligere unnlatt å kondolere Israel etter 7. oktober. At hun nå velger å kommentere lidelsene i Gaza kan tolkes som at kongehuset er partisk. Det er i begge tilfeller Utenriksdepartementet som er rådgiver og styrer kongehuset, noe selvsagt omverdenen er klar over. UD skyver kongehuset foran seg. Kongehuset skal være for hele befolkningen, ikke bare den delen som er pro-palestinsk. Ved å unnlate å kondolere Israel har kongehuset spilt fra seg det humanitære kortet og fremtrer som partisk.

Dette er noe som man i Israel er klar over, og blant pro-israelere over hele verden har Norges rykte blitt frynsete.

Kronprinsesse Mette-Marit skal senere torsdag åpne den norske paviljongen på den store bokmessen i Kairo, hvor Norge er gjesteland. (NTB)

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.