Tirsdag kveld var Christian Tybring-Gjedde (Frp), Bjørnar Moxnes (Rødt) og konflikt- og folkerettsforsker Cecilie Hellestveit, i «Debatten»-studio hos Fredrik Solvang.

Der gikk det en kule varmt.

Etter at den internasjonale straffedomstolen (ICC) begjærte en arrestordre på tre Hamas-ledere og på Israels statsminister, Benjamin Netanyahu og landets forsvarsminister, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Ikke minst etter at Norges utenriksminister, Espen Barth Eide mente at Norge skal arrestere Netanyahu om han skulle komme på norsk jord.

– Et dommerpanel ved ICC skal nå vurdere om arrestordrene skal utstedes. Enhver person som besøker Norge og som ICC har utstedt arrestordre mot, vil måtte regne med å bli overlevert til ICC, i henhold til Norges forpliktelser. Vi forventer at alle ICCs 123 statsparter vil gjøre det samme, sier Eide.

Det får Tybring-Gjedde til å reagere kraftig:

– De tre fra Hamas bør selvfølgelig arresteres, men å ta en demokratisk valgt leder av Israel og arrestere vedkommende er helt meningsløst. Skal du ha noe troverdighet i midtøsten, så kan du ikke arrestere presidenten eller statsministeren i Israel. Det er en helt skammelig holdning av Norge og en helt skammelig avgjørelse av ICC, tordnet FrP-politikeren.

Tybring-Gjedde peker på at Israel kun bekjemper terrorister og at det er deres rett å forsvare seg etter 7. oktober-angrepene.

Espen Barth Eide er gått over til fienden

Tyven og løgneren Bjørnar Moxnes derimot var sterkt uenig med FrP-politikeren.

– Jeg er glad for at vi har en regjering som er på denne siden, og ikke en fyr som han der borte, sa Moxnes og pekte mot Tybring-Gjedde.

Moxnes går så langt som å etterlyse svar fra regjeringen på hvorvidt våpen Norge distribuerer via tredjeland ender opp i Israel og dermed bidrar til folkemord.

– Land som ikke tar skritt mot å medvirke til folkemord, kan holdes ansvarlig hvis de er statspart i folkemordskonvensjonen, sa Moxnes.

Cecilie Hellestveit kalte på sin side arrestordren for «vågal».

– Det er et ambisiøst forsøk på å si at alle som fører denne krigen skal i fengsel i stedet for. Det er vågalt, for det er ikke slik man har sett for seg at den internasjonale straffedomstolen skal fungere, forklarte Hellestveit.

Hellestveit påsto imidlertid at det er bred enighet knyttet til folkerettsbrudd fra både Hamas og Israelske myndigheter, noe Tybring-Gjedde slett ikke var enig i.

– Dette er en absurd debatt. Israel fører en helt legitim krig mot terrorister, de er nødt til å knuse Hamas. Hamas gjemmer seg under sivil infrastruktur og har tunneller og bruker mennesker som menneskelige skjold, det er dokumentert, avsluttet Tybring-Gjedde.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.