NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at hvis arrestordren mot Israels statsminister blir en realitet, er Norge forpliktet til å pågripe ham.

– Enhver person som besøker Norge og som ICC har utstedt arrestordre mot, vil måtte regne med å bli overlevert til ICC, i henhold til Norges forpliktelser. Vi forventer at alle ICCs 123 statsparter vil gjøre det samme, sier Eide til Nettavisen
, som meldte om saken først.

Mandag begjærte aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Karim Khan, arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og tre Hamas-ledere.

Bakgrunnen er påstander om krigsforbrytelser i krigen på Gazastripen og i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober. Et panel skal nå ta en avgjørelse i saken.

Viktig arbeid

Eide understreker viktigheten av å kunne forfølge forbrytelser mot menneskeheten og brudd på militærretten rettslig.

– Vi støtter Den internasjonale straffedomstolens arbeid, understreker han overfor TV 2.

Både Israel og Hamas motsetter seg forsøket på arrestordre. Begge mener det er svært urimelig at de blir plassert i samme bås som motparten.

Ikke enig med USA

President Joe Biden kom mandag kveld med et kraftig forsvar av Israel, og sa landets militære styrker ikke begår folkemord i krigføringen mot Hamas på Gazastripen.

USA har kalt arrestordren mot Netanyahu og Gallant som «skandaløs». Det er ikke utenriksminister Eide enig i.

– Det reagerer jeg sterkt på, fordi dette er verdenssamfunnets viktigste domstol når det gjelder denne type forbrytelser, sier Eide til mediehuset.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.