NTB

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge bør melde seg ut av Den internasjonale straffedomstolen etter at en aktor ba om arrestordre på Israels statsminister.

Stortingsrepresentanten mener en eventuell pågripelse av Benjamin Netanyahu vil ødelegge Norges troverdighet i Midtøsten og foreslår at Norge trekker seg fra domstolen ICC.

– Da kan vi trekke oss fra ICC, som de aller fleste større land har gjort. Vi trenger ikke å være der. Dette er så urimelig at vi må reagere, sier Tybring-Gjedde i « Debatten
» på NRK, ifølge TV 2.

Sjefaktor Karim Khan i ICC begjærte mandagen arrestordre på statsminister Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og tre Hamas-ledere. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa så tirsdag at Norge ville vært forpliktet til å pågripe Netanyahu om han var i Norge dersom en arrestordre blir utstedt.

Tybring-Gjedde mener derimot at Norge bør «ta et moralsk standpunkt».

– De tre fra Hamas bør man selvsagt arrestere, men å ta en demokratisk valgt leder i Israel og arrestere vedkommende er helt meningsløst.

TV 2 har spurt Frp-leder Sylvi Listhaug om hun støtter Tybring-Gjeddes utspill, noe hun ikke svarer direkte på.

– Frp har ikke behandlet noen sak om å melde Norge ut av ICC, sier hun.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.