Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

I USA har ledere fra både det Republikanske og det Demokratiske partiet i Senatet og Representantenes hus fredag invitert Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å tale til de to kamrene i Kongressen i plenum på en ikke nærmere spesifisert dato.

Invitasjonen er en støtteerklæring til Israel tross partipolitisk splittelse i synet på landets krigføring i Gaza, melder Reuters.

Brevet med invitasjonen til Netanyahu var undertegnet av den Republikanske talsmannen i Representantenes hus, Mike Johnson, den Demokratiske majoritetslederen i Senatet, Chuck Schumer, den Republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell, og den Demokratiske lederen i Representantenes hus, Hakeem Jeffries.

«For å bygge videre på vårt langvarige forhold og for å understreke USAs solidaritet med Israel, inviterer vi deg til å dele den israelske regjeringens visjon om å forsvare demokratiet, bekjempe terror og etablere en rettferdig og varig fred i regionen», heter det i brevet.

Invitasjonen finner sted mot et bakteppe der Biden-administrasjonen sender blandede signaler til Netanyahu-regjeringen.

Johnson var én av mange Republikanere som hadde kritisert Biden for å ha sagt at han ville holde tilbake en forsendelse av bomber til Israel hvis det ble gjennomført en storstilt invasjon av Rafah, en by sør i Gaza dit mange tusen palestinere hadde flyktet under krigen.

Å tale til Kongressen i plenum regnes som en stor ære, og den tilfaller ikke hvem som helst. Selv har Netanyahu gjort det tre ganger før, opplyser Reuters – samme antall som Winston Churchill.

Etter at sjefanklager Karim Khan ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag nylig søkte arrestordre på Netanyahu, har Norges utenriksminister Espen Barth Eide på sin side åpnet for å arrestere den israelske statsministeren hvis han skulle gjøre noe så usannsynlig som å sette sin fot på norsk territorium.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.