NTB

Tysklands statsminister drar til USA for å diskutere Ukraina med Joe Biden. Republikanerne i Kongressen blokkerer videre støtte og viser ikke tegn til å snu.

Ytterligere amerikansk hjelp til den ukrainske kampen mot Russlands invasjonen ser stadig mindre sannsynlig ut. Republikanerne i Kongressen har så langt blokkert Demokratenes forsøk på å gi ytterligere hjelp til landet.

Tysklands statsminister Olaf Scholz reiser til Washington den andre uken i februar for å møte president Joe Biden, skriver Bloomberg. Formålet skal være å samle støtte til videre Ukraina-hjelp.

Ukrainas støttespillere har advart om at stansen i USAs militærhjelp allerede merkes på slagmarken. Landets europeiske allierte har blant annet ikke klart å levere artilleriammunisjonen Ukraina var lovet, mens Russland skal ha fått omfattende forsyninger fra både Nord-Korea og Iran.

Varsler stans

Kongressen er imidlertid ikke klar til å godkjenne en fornying av amerikansk militær hjelp til Ukraina, sa den republikanske lederen i Representantenes hus fredag.

– Senatet ser ikke ut til å klare å bli enige, skrev Mike Johnson i et brev til de folkevalgte.

Den republikanske lederen legger til at Huset – der han er leder og republikanerne har flertall – uansett ikke ville godkjent en enighet fra det øvre kammeret.

Ukraina-hjelpen behandles som del av en budsjettpakke som også omfatter tiltak for å skjerpe sikkerheten langs USAs grense mot Mexico. Tidligere president Donald Trump ønsker imidlertid å bruke immigrasjonsspørsmålet som ammunisjon i sin valgkamp mot Joe Biden. Han ønsker derfor ikke noe kompromiss om grensetiltak, skriver Financial Times.

Fortsetter arbeidet

De to demokratiske senatorene Chris Murphy og James Lankford, som har ledet forhandlingene, har imidlertid ikke gitt opp. Flertallslederen i Senatet, Chuck Schumer, sier de fortsetter arbeidet i helgen.

– Jeg håper at en person ikke er så mektig i Det republikanske partiet at han gir Ukraina til Vladimir Putin, sa Murphy, ifølge den britiske finansavisen.

– Hvis vi ikke oppfyller vår forpliktelse til Ukraina, er det ikke en eneste nasjon, venn eller fiende, som vil stole på oss igjen, skriver den demokratiske senatoren Mark Warner på X/Twitter.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.