Demonstrant med appell utenfor Kongressen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Etter måneder med krangel og stillstand har Representantenes hus vedtatt militærstøtte til Ukraina på 61 milliarder dollar.

Det har vært mye ståhei og debatt rundt denne støttepakken til Ukraina, nå ser den ut til å være på vei å bli realisert.

Den ble vedtatt med solid flertall – 311 mot 112 stemmer. Blant Republikanerne var det imidlertid et  flertall imot, 112 – 100.  Hos demokratene var det ingen stemmer imot, så dermed ble det fattet et vedtak.

Loven går nå videre til Senatet for endelig behandling, før den ender opp på president Joe Bidens kontor for signering.

I en uttalelse fra Det hvite hus lørdag oppfordret presidenten Senatet til å behandle saken raskt.

Mye tyder på at den videre gangen nå er en formalitet, det var i Representantenes hus dette slaget sto.

NTB-Reuters-AFP melder om saken lørdag kveld.

Kammeret godkjente også som ventet en støttepakke til Taiwan på 8,1 milliarder dollar, samt militær støtte til Israel på totalt 13 milliarder dollar.

Det er videre  satt av 9 milliarder dollar til humanitær hjelp til Gaza og til andre grupper rundt om i verden.

Langvarig stillstand

En serie tillegg til loven som var utformet av motstanderne for å vanne ut eller ødelegge Uktaina-pakken, ble alle stemt ned.

Vedtaket kommer etter uker med politisk strid og intern krangel blant Republikanerne i Representantenes hus. En gruppe republikanerne er sterkt imot amerikansk militærstøtte til Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen.

Det har ført til at speaker Mike Johnson sto overfor en vanskelig politisk balansegang, siden Republikanernes flertall i forsamlingen er syltynt.

Den amerikanske militærstøtten til Ukraina stanset opp etter at den forrige pakken var oppbrukt. Europeiske og andre vestlige støttespiller har så langt ikke klart å fylle opp dette tomrommet, noe som har fått konsekvenser på slagmarken.

Sliter

Ukraina har de siste månedene slitt hardt i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. President Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger bedt om forsyninger av luftvern og artillerigranater.

Amerikanske militære har anslått at Russland, som blant annet skal ha fått overført materiell fra Nord-Korea og Iran, har fem ganger så stor ildkraft som ukrainerne.

Dette kan det nå blei endring på.

Nyhetsbyrået AP beskriver debatten i forkant av avstemningen som alvorstung og målrettet. Både republikanske komitéledere og toppdemokratene i gruppene oppfordret til en rask behandling av saken.

– Verdens øyne er på oss, historien vil dømme oss ut fra hva vi gjør her nå, sa Texas-republikaneren Michael McFaul, som leder utenrikskomiteen.

Da støtten var vedtatt, brøt det ut jubel og klapping i salen. Enkelte viftet med ukrainske flagg.

Takknemlig

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket USA i en melding på X/Twitter.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skrev han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg gledet seg over utfallet.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg på X/Twitter.

Norges utenriksminister reagerer slik:

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

USAs president Joe Biden gleder seg over hjelpepakkene og omtalte dem som et svar på «historiens kall».

Russisk misnøye

Russiske myndigheter kommenterte også vedtaket lørdag, og sa at USAs støtte «vil drepe enda flere ukrainere».

Fra Russlands side er det lagt ned mye energi på å stanse, eller i hvert fall trenere denne saken så lenge som mulig.

– Avgjørelsen om å gi støtte til Ukraina var ventet og forutsigbar, sa president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.