Alejandro Mayorkas er på 150 år den første leder av et departement som er vedtatt stilt for riksrett. Symbolsk sett var det derfor viktig for Republikanerne, selv om vedtaket ikke har noen sjanse på å bli vedtatt i Senatet.

Men Republikanerne lyktes med å påføre Joe Biden et nederlag i det som er en av velgernes viktigste saker i årets valgkamp: illegal innvandring og økonomi.

Avstemningen var en seier for Marjorie Taylor Greene, som har jobbet for riksrett i over ett år. Republikanerne er en treg materie, men representantene møter et slikt raseri når de reiser hjem at de blir nødt for å handle.

Avstemningen ble avgjort med bare én stemmes overvekt. Tre Republikanere stemte fortsatt med Demokratene. En av dem, Mike Gallagher, har allerede varslet at han ikke søker gjenvalg. Så sterk er reaksjonen på den ulovlige innvandringen på grasrota. Han har ikke en sjanse.

Mayorkas har i alle høringer i Kongressen svart at situasjonen ved grensen er under kontroll og at uregelmessigheter skyldes systemet de arvet fra Trump. Alle som har besøkt grensen har kunnet konstatere at det hersker kaos: Antallet som strømmer inn fra Mexico, har bare vokst, til 300.000 i desember. USA er utsatt for en regelrett invasjon, tilrettelagt av landets egne myndigheter.

Hensikten er åpenbar: Demokratene importerer nye velgere som skal sikre et Demokratisk flertall til evig tid. USA vil bli en ettpartistat. Det er allerede i ferd med å skje. I de såkalte sanctuary cites, byer som garanterer asylrett, har Demokratene vedtatt lover som gir stemmerett til illegale i jobb, eller de får rett til ID. Da kan de stemme selv om de ikke er statsborgere. Derfor er de illegale spredt over hele USA. Demokratene vil kunne avgjøre vippestatene.

Men antallet er enormt – rundt 10 millioner – og det sprenger helsevesen og skoler. Kriminaliteten har skutt i været. Dødelig narkotika som fentanyl dreper titusener hvert år. Velgerne ser at Demokratene i stedet for å stenge kranen, åpner den enda mer.

En av de hardest rammede byene er New York. Likevel vant en Demokrat i suppleringsvalget etter at Republikanske George Santos ble stemt ut av Kongressen og den Republikanske kandidaten Mazi Melesa Pilip ikke lyktes. Demokraten Suozzi ville ikke kunnet vinne hvis politiske tyngdelover fungerte. Selv Demokratene i New York er fortvilet over innvandringen. Likevel stemmer flertallet i 3. kongressdistrikt for en Demokrat, hvilket betyr at strømmen fortsetter.

Det er en illevarslende tendens vi har sett også andre steder: Demokratiet fungerer ikke. Velgerne mener én ting, men stemmer mot sine egne interesser.

Det er også kommet inn et annet moment som forstyrrer Demokratenes planer: Palestina-fronten er så rasende at den er villig til å sabotere Demokratens bevilgning til Ukraina. Demokratene pusher en pakke på 90 milliarder dollar som består av 60 milliarder til Ukraina og i tillegg gir 14 milliarder til Israel. Det er nok til at noen Demokrater stemmer imot. Gaza ødelegger for Una-partiets høyest prioriterte mål: en fortsettelse av krigen.

Ukraina er så viktig for Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, at en av hans medarbeidere skrev til Speaker of the House, Mike Johnson, og ba ham vurdere å trekke seg, slik at Ukraina-pakken kan gå igjennom i Representantenes hus. Hvis Johnson går av, vil det utløse kaos, og det vil ta uker å finne en erstatning. Da vil fristen for finansering av staten 1. mars bli overskredet. Men McConnell er villig til å risikere kaos og nedstengning for å sikre pakken til Ukraina.

Ukrainas grenser er viktigere enn USAs egne. Dét er en prioritering velgerne er dypt uenige i.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.