Senatsledere Chuck Schumer, D. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB-

Den store støttepakken til Ukraina har med stort flertall gått videre i Senatet i USA. Det samme gjelder milliardstøtte til Israel og Taiwan.

Avstemningen var siste formalitet før støttepakkene kan bli endelig vedtatt i Senatet. Det ventes å skje tirsdag eller onsdag.

Støttepakken til Ukraina er på 61 milliarder dollar. Samtidig kan Taiwan få en støttepakke på 8,1 milliarder dollar, og Israel få militær støtte på 13 milliarder dollar.

80 stemte for å sende pakken videre til endelig avstemning, mens 19 stemte imot. Senatet sendte også videre en pakke som kan innebære at det sosiale mediet Tiktok forbys.

Dette styrkeforholdet er sannsynlig også i neste runde i Senatet. De som er imot pakken, stemte stort sett også imot at den skulle gå videre til endelig avstemning, og vice versa.

Etter den prosedyremessige avstemningen sa senatsleder Chuck Schumer at «dette er et vendepunkt i historien».

– Vestlige demokratier står muligens overfor sin største trusselen siden slutten av den kalde krigen, sier Schumer.

Støttepakken ble vedtatt med stor flertall i Representantenes hus lørdag etter uker med forsinkelser og debatt.

Etter behandlingen, og en antatt godkjenning i Senatet, havner saken på Joe Bidens bord. Han har lovet å undertegne støttepakkene raskt.

Dermed kan USA gjennomføre sin lenge planlagte overføring av militært utstyr til Ukraina. Mye av dette utstyret skal allerede befinne seg på lagre i Europa, og kan raskt være på plass i Ukraina.

Dette kan innebære at Russlands tidsvindu for å kjøre over et Ukraina med akutt mangel på våpen og ammunisjon, er i ferd med å lukkes.

 

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.