Senatet i Washington D.C. forsøker å finne en vei videre som gjør det mulig å vedta en støttepakke til Ukraina, Israel og Taiwan, selv om avtalen om å sikre grensen i sør falt i fisk. Særlig Ukraina har et desperat behov for mer støtte fra USA.

Biden konstaterte tirsdag at pakken med hjelp til Ukraina og økt grensesikkerhet har kjørt seg fast i Kongressen.

– Klokka tikker for Ukraina, sa Biden tirsdag og slo også fast at det er å gå Russlands ærend å motsette seg støtte til Ukraina.

– Vi kan ikke snu ryggen til nå. Det er det Putin satser på. Å støtte denne avtalen er å stå opp mot Putin. Å forkaste den er å spille inn i hans hender. (NTB-AFP-AP)

Donald Trump har oppfordret sine partifeller til å avvise pakken som foreligger.

– Ikke vær dumme! Vi trenger en separat grense- og immigrasjonslov. Den skal ikke være knyttet til utenlandsk hjelp på noen måte eller form, skriver Trump.

Mitch McConnell (R) ser ingen mulighet for at pakken vil støttes av tilstrekkelig mange i Senatet, ifølge Wall Street Journal.

– It looks to me and to most of our members as if we have no real chance here to make a law.

Majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer (D), vil allikevel gjennomføre en avstemning til, som kun tar for seg utenlandsk bistand.

– We’re going to move further forward. Stay tuned.

Problemet er at et slikt vedtak trenger 60 stemmer, mens Demokratene kun har 51 senatorer mot Republikanernes 49. De må med andre ord lokke ni republikanske senatorer til å stemme for støttepakken på 118 milliarder dollar selv uten at noe skjer ved grensen i sør.

Enkelte har allerede meldt overgang, blant annet Joni Ernst (R., Iowa). Hun er dog opptatt at pengene går til våpen, ikke mer sosiale eller økonomiske bidrag.

– I’m all about weapons, not welfare

Mens Roger Marshall (R) fra Kansas sier klart nei. Han mener USAs nasjonale sikkerhet må prioriteres.

– I can’t send money to other countries until we secure our own border. It’s the No. 1 national security threat we face.

Samtidig opplever ukrainske tropper rasjonering av forsyninger. Særlig mangelen på artillerigranater er kritisk. En representant for ukrainske myndigheter sier at russerne avfyrer ti ganger så mange granater enn de ukrainske styrkene.

Russiske styrker har gjort noen små fremskritt langs fronten, men enn så lenge ser situasjonen fastlåst ut. Dette kan endre seg hvis Ukrainas forsvar går tom for ammunisjon.

Så situasjonen er kritisk, men det samme kan man si om situasjonen ved USAs egne sørlige grense. Antallet migranter er i ferd med å passere 300.000 hver måned. Demokratenes totale mangel på vilje til å gjøre noe med dette får mange amerikanere til å konkludere med at massemigrasjonen er ønsket politikk.

I dag avholdes derfor to stemmer i Senatet. Først skal man stemme om pakken som inkluderer tiltak ved grensen i sør. Denne vil ikke få nok stemmer.

Så vil Schumer gjennomføre en ny avstemning, som kun dreier seg om støtten til andre land. Om denne får nok stemmer gjenstår å se, men sannsynligheten er relativt lav.

Det virker unektelig som om Demokratene mener det er viktigere å opprettholde massemigrasjon enn å støtte Israel og Ukraina i de pågående krigene.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.