NTB

Den israelske statsministeren sier bakkeinvasjon av Rafah vil gå som planlagt, men hevder han vil gi sivilbefolkning «muligheten til å forlate byen».

– Det er ikke noe vi vil gjøre samtidig som befolkningen er sperret inne der. Faktisk vil vi gjøre det motsatte, vi vil gi dem muligheten til å forlate området, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Israel har lenge varslet en bakkeoffensiv mot Rafah der det nå oppholder seg rundt 1,5 millioner palestinere, det store flertallet av dem internt fordrevne som lever i provisoriske telt.

Netanyahu fastholder at bakkeinvasjon er nødvendig for å nå målet om «total seier» over Hamas.

– Ikke noe internasjonal press vil stanse oss i gjennomføringen av alle krigens mål. For å oppnå dem vil vi også operere i Rafah, forteller Netanyahu.

Uttalelsen kom han med etter et møte med den tyske forbundskansleren Olaf Scholz.

Scholz sier et israelsk angrep på Rafah vil gjøre fred veldig vanskelig.

Rafah er den siste byen på Gazastripen som ikke har blitt angrepet av den israelske hæren under krigen mellom Israel og Hamas.

Trosser internasjonalt press

Netanyahu har den siste tiden blitt møtt med et sterkt internasjonalt press. Flertallslederen i Senatet i USA, Chuck Schumer, mener Netanyahu er et stort hinder for fred.

– Netanyahu har altfor ofte gitt etter for kravene fra ekstremister, sa Schumer i en tale i Senatet torsdag.

Den Demokratiske senatoren mente også at Israel burde avholde et nyvalg. Det ble helt avfeid av Netanyahu.

– Jeg mener at det eneste vår regjering bør være opptatt av nå, er å jobbe for å styrte terrortyranniet i Gaza, Hamas-tyranniet som drepte over tusen israelere, sa han.

President Joe Biden har støttet Schumers uttalelser.

Vil ikke akseptere «svak» fredsavtale

På spørsmål om en mulig fredsavtale svarte den israelske statsministeren at de ikke vil godta en avtale som svekker Israel.

– En potensiell fredsavtale som svekker Israel og hindrer evnen til å forsvare landet vil sende muligheten for fred bakover, ikke framover.

Netanyahu understreket at det ville være uakseptabelt med en svak fredsavtale, samtidig sa han at Israel må ha det nødvendige sikkerhetsansvaret i Gaza.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.