Flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer (NY-D), rettet torsdag et voldsomt angrep mot Benjamin Netanyahu. – Israel er på feil kurs, og Netanyahu setter sin egen overlevelse foran Israels. Netanyahu gjør det umulig å ta steget mot en tostatsløsning. Det trengs nyvalg i Israel, sa Schumer.

Det er meget spesielt å blande seg inn i innenrikspolitikken i et land som er i krig. Schumer er jøde fra New York, men han er først og fremst Demokrat og vil undergrave Netanyahus regjering. Biden-regimet har lenge vært på kollisjonskurs med Netayahu og var med på å finansiere demonstrasjonene mot rettsreformen.

Det er likevel noe helt annet å utfordre regjeringen midt i en krig. Israelerne står samlet bak krigsinnsatsen, og det er vanskelig å se hva Schumer kan oppnå.

“The Netanyahu coalition no longer fits the needs of Israel after October 7. The world has changed – radically – since then, and the Israeli people are being stifled right now by a governing vision that is stuck in the past,” said Schumer in a Thursday speech on the Senate floor.

He said Netanyahu has “lost his way, putting himself in coalition with far-right extremists like [Finance Minister] Bezalel Smotrich and [National Security Minister] Itamar Ben Gvir.”

The Israeli leader “has all too frequently bowed to the demands of extremists” and has let “his political survival take precedence over the best interests of Israel.”

«Netanyahu-koalisjonen dekker ikke lenger Israels behov etter 7. oktober. Verden har endret seg – radikalt – siden den gang, og det israelske folket blir nå kvalt av en styrende visjon som sitter fast i fortiden,» sa Schumer i en torsdagstale i Senatet.

Han sa at Netanyahu har «forvillet seg, og satt seg selv i koalisjon med høyreekstremister som [finansminister] Bezalel Smotrich og [nasjonal sikkerhetsminister] Itamar Ben Gvir.

Den israelske lederen «har altfor ofte bøyd seg for ekstremistenes krav» og har latt «sin politiske overlevelse gå foran Israels beste».

Det er lett å tenke seg at Schumer driver valgkamp på hjemmebane. Trump er mer pro-israelsk enn Biden. Hvis Schumer kan koble det han kaller høyreekstremisme til Trump og Netanyahu, har han slått flere fluer i ett smekk. Men hvis Biden spiller det høyreekstreme kortet mot Israel midt i en krig for nasjonens eksistens, risikerer han en voldsom backlash.

Schumer sier det er alliansen med ytre høyre i Israel som gjør at Netanyahu har vært villig til å tolerere høye sivile tapstall i Gaza og på Vestbredden, og at dette i sin tur gjør Israel til en internasjonal paria-stat.

Dette resonnementet lyder som det rene sprøyt i israelske ører. Tapstallene i Gaza skyldes Hamas’ strategi om å skjule seg bak sivilbefolkningen og har ingenting med to statsråder i regjeringen å gjøre. Det vet familiene som sender sine sønner og døtre i krigen. Det er Schumer som avslører seg som en politiker som er villig til å falle en alliert i ryggen bare for å score poeng for en tostatsløsning som et massivt flertall i Israel avviser.

Schumer asserted that “as a result, he has been too willing to tolerate the civilian toll in Gaza, which is pushing support for Israel worldwide to historic lows.”

“Israel cannot survive if it becomes a pariah,” Schumer said.

Schumer hevdet at «som et resultat har han vært for villig til å tolerere sivile dødsofre i Gaza, noe som presser støtten til Israel over hele verden ned til et historisk bunn-nivå.»

«Israel kan ikke overleve som stat hvis det blir en paria», sa Schumer.

I virkeligheten gir Schumer Trump gode kort på hånden i valgkampen. Trump kan si at Biden ikke er israelernes venn i nøden, og at Schumers tale viser nettopp dét.

Biden forsøker å presse en løsning på Israel som de ikke vil ha: En tostatsløsning, noe de aldri kommer til å akseptere. «Aldri mer!» sier de. Det betyr: «Aldri mer 7. oktober!».

Den israelske regjering slo tilbake mot kritikken og sa at Schumer drev innblanding i et annet lands politikk.

– Israel er ingen bananrepublikk, heter det i en uttalelse fra Netanyahus Likud-parti, som helt avviser kritikken fra Schumer.

– Stikk i strid med hva Schumer sier, støtter den israelske offentligheten en total seier over Hamas, avviser internasjonale diktater for å etablere en palestinsk terrorstat og motsetter seg at Gaza skal styres av palestinerne, heter det i en uttalelse.

– Det forventes at senator Schumer respekterer Israels valgte regjering og at han ikke undergraver den. Dette er enda viktigere i krigstid, heter det videre. (NTB)

Minoritetsleder Mitch McConnell visste å ramme Schumer i bløtvevet:

– Det er grotesk og hyklersk når amerikanere som hyperventilerer om utenlandsk innblanding i vårt eget demokrati, ber om at den demokratisk valgte lederen i Israel blir fjernet, sier McConnell.

– Noe slikt har aldri skjedd tidligere, sier han.

– Den jødiske staten Israel fortjener en alliert som opptrer sammen med dem. Det israelske folk, både de som er hjemme og de som sitter i fangenskap, fortjener USAs støtte, sier McConnell. (NTB)

Schumer kan ha forregnet seg og støpt kuler mot seg selv og Demokratene.

 

 

https://www.timesofisrael.com/senate-leader-schumer-calls-for-israeli-election-says-netanyahu-an-obstacle-to-peace/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.