Norges utenriksminister Espen Barth Eide taler under et møte i FNs sikkerhetsråd den 23. januar 2024. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB.

USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, hadde lest Espen Barth Eide som en åpen bok da han i 2008 skrev et notat til amerikansk etter­retning der han fastslo at den daværende stats­sekretæren i Forsvars­departement­et ikke var til å stole på og satte sin egen karriere foran Norges interesser – en opplysning som nådde offentlig­het­en takket være Wikileaks.

At en skikkelse som var blitt til de grader gjennom­skuet av vår viktigste allierte, siden skulle bli den øverste ansvarlige for norsk utenriks­politikk, er en ironi som ikke er lett å begripe. Men faktum er at Barth Eide den senere tiden har tatt skrittet fullt ut når det gjelder å vanskjøtte norske interesser.

I så måte har han satt en ny rekord med en uttalelse til Nettavisen tirsdag, der han sier at Norge vil være forpliktet til å pågripe Israels stats­minister Benjamin Netanyahu hvis han skulle besøke Norge (og hvorfor skulle han være så sprø at han gjør det nå?).

Mandag kunngjorde Den inter­nasjonale straffe­domstol­ens (ICC) sjefs­anklager Karim Asad Ahmed Khan at han søkte om arrest­ordre på den israelske regjerings­sjefen.

Barth Eide lar seg ikke affisere av at våre fremste allierte avfeier ICC:

ICC-begjæringen mot Israels stats­minister har blitt møtt med fordømmelse fra flere land i Vesten, som USA, Stor­britannia og Italia, ifølge CNN. USAs president omtaler begjæringen som skandaløs.

Så hva er det som har fått ham til å gå så totalt og ugjen­kalle­lig fra skaftet?

Det er høyst sannsynlig personlig for ham.

Etter Hamas’ terror­angrep mot Israel den 7. oktober i fjor ville utenriks­minister­en besøke Israel, men Barth Eide slapp ikke inn fordi Norges inn­stilling til landet er fiendtlig.

Det handler altså om et takk for sist fra mannen som setter Norges interesser sist. Og det verste er egentlig ikke at han legger seg på en modenhets­nivå til­svarende det mest umodne barnet i sand­kassen.

Verst av alt er det at Barth Eide har valgt side med den vestlige sivilisasjon­ens fiender.

Vår sivilisasjon bygger på Athen og Jerusalem, og jødene er på et vis kristen­hetens store­brødre. Fortellingen om mennesket som skapes i Guds bilde og deretter får utlevert de ti bud, er fra Det gamle testamente. For mange i Vesten betyr det at forholdet til Israel og jødene er i en særstilling.

Iran, Hamas, Taliban, det palestinske leder­skap­et og andre islamist­er representerer vår sivilisasjons motsats. Dette er menneskene Espen Barth Eide liker å omgås. Han har slikket dem opp etter ryggen så mange ganger at han for­lengst har begynt å like smaken.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.