I månedsvis motsatte Biden-administrasjonen seg bittert en israelsk invasjon av Rafah, Hamas’ siste høyborg i Gaza. Mantraet var at Israel ikke hadde «noen troverdig plan» for å evakuere byens 1,3 millioner sivile.

Men israelerne gikk likevel til aksjon, og to uker senere har de evakuert anslagsvis 950.000 mennesker på en trygg måte.

Dette skulle være umulig. Rafah ble en rød linje for Biden ut fra logikken om at det ikke var mulig å gjennomføre en større operasjon med alle de sivile til stede. Det var begrunnelsen for presidentens våpenembargo. «Vi går bort fra Israels evne til å føre krig i disse områdene», sa han.

Dette skriver Wall Street Journal på lederplass. Nå forsøker Biden-regimet å ro med alle hendene.

Selv da evakueringen kom i gang, gjentok utenriksminister Antony Blinken at Israel ikke hadde «noen troverdig plan». Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan la til: «Vi mener fortsatt at det ville være en feil å iverksette en større militæroperasjon i hjertet av Rafah.»

Da evakueringen begynte å fungere, gikk Biden-teamet over til å kritisere de israelske planene for hva som skulle skje «dagen etter» at kampene tok slutt, som om en suksess i Rafah var gitt på forhånd.

Så tar Biden-regimet plutselig på seg æren for den vellykkede evakueringen som Israel Defense Forces (IDF) har stått for, tross stadige protester og delvis trusler fra Biden, Barth Eide og EUs utenrikssjef Joseph Borell.

– Det er rimelig å si at israelerne har oppdatert planene sine. De har tatt hensyn til mange av de bekymringene vi har gitt uttrykk for, sa en høytstående amerikansk tjenestemann.

Menneskene i Rafah har ingen steder å flykte, sa Barth Eide tidlig i februar. Han tok feil.

Barth Eide advarer Israel mot å rykke inn i Rafah: – Frykter et blodbad

Israelerne lar seg ikke imponere av Biden-administrasjonen, ifølge en kilde på høyt nivå i israelske myndigheter.

– Denne administrasjonen støtter aldri noe vi gjør før vi gjør det.

Biden samtykker etter at israelerne har vist at de klarer det, så forsøker han å ta æren for suksessen han har motarbeidet så grovt. Det er nesten ikke til å tro, men slik er virkeligheten.

Motstanden til Biden, Barth Eide og Borell førte til en forsinkelse som har dratt krigen ut i tid – til skade for alle, bortsett fra Hamas.

Israel har allerede oppdaget 50 tunneler som går fra Rafah til Egypt for smugling. Når troppene er ferdige med å rydde en buffersone langs grensen, kan Israel avskjære Hamas fra Egypt, noe som er nøkkelen til å kvele ethvert opprør som måtte følge.

Så kom rakettangrepet, det første mot Tel Aviv på fire måneder. Rakettene var skutt ut fra Rafah, der hvor Biden & co. syntes å mene at det kun befant seg sårbare sivile.

Det er usikkert hvem som skal kontrollere Gaza i fremtiden, skriver WSJ. Men én ting er klart: Kun Israel og IDF var villig til å kjempe og dø for å nedkjempe Hamas, i alle fall var ikke de svake palestinske selvstyremyndighetene villige.

Selv om israelske liberale ikke vil like å høre det, vil Israel sannsynligvis måtte fylle vakuumet i Gaza i en periode. Selv om israelske høyreorienterte ikke vil like å høre det, vil formålet være å bane vei for lokalt styre. Politikken, der og her, forklarer hvorfor det har vært lettere å late som om det ikke finnes noen plan i det hele tatt.

Spørsmålet er: Hva er din plan, Espen Barth Eide? Oslo-prosessen versjon 2.0 lover ikke godt.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.