Hamas sier de har akseptert et forslag om våpenhvile på Gaza-stripen. Forslaget er lagt fram av meglere fra Egypt og Qatar. Men Israel sier nei.

Den islamistiske bevegelsen bekreftet mandag i en uttalelse at de har godtatt våpenhvileforslaget.

Kort tid tidligere hadde tv-stasjonen Al Jazeera meldt det samme, basert på en kilde i Hamas. (NTB-Reuters-AP)

Om Israel vil akseptere avtalen om våpenhvile, er ukjent i skrivende stund. Det ser ikke slik ut. Times of Israel skrev nettopp at forsvarsminister Yoav Gallant sa at Hamas’ nei til gisselavtale tvinger oss til å gå inn i Rafah.

– Aksjonene for å få deres kjære tilbake fortsetter hele tiden, også nå. Vi er forpliktet til å nå krigens mål, men Hamas’ avvisning av enhver plan som gjør det mulig å få gislene tilbake, tvinger oss til å starte operasjonen i Rafah.

Tusenvis flykter nå fra byen.

Oppdatering:

Israel sier nei

En israelsk kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at de ikke godtar det siste forslaget.

Angivelig inneholder det «vidtgående konklusjoner» som ikke er akseptable for Israel.

Den israelske kilden hevder forslaget framstår som et forsøk på å få det til å se ut som det er Israel som nekter å gå med på en avtale.

Biden-regjeringen har bedt Israel om ikke å invadere Rafah.

USAs syn ble gjentatt mandag i en telefonsamtale mellom president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

En rekke andre vestlige land, med Norge i front, har samme holdning. Det virker som om de vil belønne terrorangrepet 7. oktober med å tildele palestina-arabere en egen stat. Dette er det uaktuelt for Israel å akseptere.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.