Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool, File

Benjamin Netanyahu vil at bakkeinvasjonen av Rafah skal være fullført innen starten på ramadan 10. mars, melder CNN og israelske Channel 12.

Israel er i ferd med å videreføre sitt angrep mot Hamas også inn i den store byen Rafah. Rundt 1,5 millioner mennesker oppholder seg i Rafah, som ligger sør på Gazastripen ved grensen til Egypt.

I samme område er Israel nå i ferd med sikre seg mer eller mindre kontroll over en annen stor by, nemlig Khan Younis.

Israel opplyser at det lørdag fortsatt er harde kamper i deler av Khan Younis, men også sentralt og nord i enklaven.

Vest i Khan Younis har soldater raidet flere tilholdssteder for Hamas og tatt mye våpen og utstyr, melder militæret lørdag morgen.

Hamas skal ha hatt betydelige tap nettopp i denne byen.

Nå står altså Rafah for tur, som neste steg i den israelske operasjonen for å sette terrororganisasjonen Hamas ut av spill en gang for alle. Målet er å forhindre nye terrorangrep mot Israel fra det hold.

Den israelske statsministeren skal ha gitt beskjed om målsetningen og tidsplanen knyttet til Rafah,  i landets krigskabinett nylig.

Fredag kunngjorde Netanyahus kontor at han har bedt militæret å forberede en evakuering av Rafah. Det innebærer at sivile skal flyttes bort fra det som vil bli en krigssone.

USA har sagt at de er imot en slik bakkeoperasjon mot Rafah, på samme måte som de i senere tid har vært imot det meste av det Israel har foretatt seg i forsøket på å nedkjempe Hamas. USA mener at krigen i for stor grad rammer sivile.

Hamas hevder at titusenvis kan bli drept i et israelsk angrep på Rafah.

Antallet sivile ofre henger i stor grad sammen med at Hamas er kjent for en taktikk som går ut på å benytte sivile som «skjold», og gjemme både sine kampstillinger og militære lagre nær sivile bygninger.

Den type taktikk Hamas benytter, er forbudt etter folkeretten. Det er derfor tvilsomt om Hamas (og dens støttespillere) kan påberope seg at Israel bryter folkeretten ved å angripe stillinger Hamas har etablert blant sivile.

Svært lite av det den islamistiske gruppen Hamas foretar seg, er innenfor noen del av folkeretten. Hamas er en hensynsløs terrororganisasjon, kjent for brutalitet, overgrep og menneskerettighetsbrudd.

Deres terroraksjon mot Israel 7. oktober overgikk det meste verden har sett av grusomheter siden IS herjet i Syria og Irak for en del år siden. Se også artikkel under.

Mange mener det derfor er paradoksalt at denne gruppen til stadighet forsøker å beskytte seg selv bak slike rettsprinsipper.

Les også:  

Macron kaller Hamas-angrepet den største antisemittiske massakren i vårt århundre

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.