Fra Khan Younis på Gaza-stripen, lørdag 27. januar 2024. Foto: AP Photo/Sam McNeil

Israel skal ha drept mange Hamas-soldater i Gaza i kamper det siste døgnet, og opplyser at rundt 80 palestinske menn er tatt til fange i Khan Younis.

Kampene i Gaza fortsetter. Utviklingen går ikke raskt, men Israel opplyser at de nå gjør stadig fremgang mot styrkene til terrorgruppen Hamas.

Det seneste døgnet skal det ha vært strid blant annet i byen Khan Younis sør på Gaza, og Israel opplyser å ha tatt ca. 80 av fienden som fanger. I tillegg skal mange være drept, melder NTB-Reuters.

Dette er en svært krevende og intens krig, som i stor grad foregår i tettbebygde byområder.

Hamas-styrkene har blant annet forskanset seg i ulike bygninger, i tunneler og bunkerser, ofte i tilknytning til sivil infrastruktur som skoler, sykehus og annet.

For Hamas synes det å være et mål å få involvert nettopp sivile i størst mulig omgang i kampene, og Hamas anklages av Israel for å benytte sivile som «skjold».

Det fører til at vestlig presse kritiserer Israel for ikke å ta hensyn til sivile. Samtidig lar pressen være å omtalte den bevisste og ulovlige taktikken fra Hamas med å gjemme seg blant sivile.

Flere av mennene som er tatt til fangene mistenkes for å ha deltatt i terrorangrepet mot Israel 7. oktober, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

Det gjenstår omfattende rettsprosesser i kjølvannet av alle de arrestasjonene som er foretatt, Israel ønsker å få gjennomført bevisføring og domfellelser mot flest mulig av de involverte.

Det er dette terrorangrepet som danner grunnlaget for krigen som nå pågår.

Rundt 1140 mennesker ble drept, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk, under det overraskende Hamas-angrepet.

Det store flertallet av ofre var dermed sivile, blant dem 36 barn. Mange skal ha blitt drept på svært bestialsk vis.

Etter nesten fire måneder med massive israelske angrep på Gazastripen er Hamas fortsatt ikke nedkjempet. For Israel er det erklærte målet å fjerne Hamas helt, for å få slutt på stadig nye angrep fra terrorgruppen.

De siste døgnene har det vært meldt om spesielt harde kamper i de to største byene, Gaza by i nord og Khan Younis i sør.

Les også: 

Sam Harris støtter Israel i kampen mot jihadistene

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.