Israelske styrker utenfor Jenin på Vestbredden. Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Det meldes nå om at at alle israelske soldater har trukket seg ut av Jenin, etter den største antiterror-operasjonen på Vestbredden på 20 år. Over 1000 soldater har deltatt.

Alle israelske soldater har nå trukket seg ut av den byen Jenin på Vestbredden, etter det israelerne beskriver som en omfattende antiterror-operasjon. Det opplyses at det er den største aksjonen på Vestbredden på rundt 20 år.

Miff skriver om saken.

Over 1000 israelske soldater har deltatt i aksjonen, som har hatt som mål å arrestere ettersøkte terrorister, konfiskere våpen og ødelegge terroristenes infrastruktur.

Aksjonen kommer etter lengre tids gjentatte angrep mot Israel fra palestinsk side. Israelerne mente det nå var nødvendig å prøve å sette en stopper for denne virksomheten.

Overrasket over liten motstand

Det israelske forsvaret møtte mindre væpnet motstand i byen enn de hadde forventet på forhånd, skriver Miff.

Mange av de væpnede militante i byen valgte å gjemme seg da de israelske soldatene inntok byen.

Miff beretter at det fra israelsk side ble oppnådd betydelige resultater, noe man håper kan føre til nedgang i antallet palestinske terrorangrep fremover:

I løpet av antiterror-operasjonen ble rundt 30 terrormål ødelagt, blant annet seks laboratorium for produksjon av sprengstoff. Over 300 bomber ble beslaglagt. Det ble også funnet store mengder våpen, blant annet under en moské. 26 automatrifler av typen M-16 ble beslaglagt og hundrevis av kuler. Det ble også beslaglagt åtte håndvåpen.

30 ettersøkte terrorister er blitt pågrepet og arrestert i aksjonen.

Også flere millioner kroner i kontanter ble funnet og beslaglagt. Som MIFF har skrevet om tidligere får terrorgrupper som Islamsk Jihad penger fra Iran til å kjøpe våpen og til å rekruttere nye terrorister.

Det er sprikende opplysninger om antallet drepte i aksjonen:

Palestinske helsemyndigheter sier 13 personer ble drept i løpet av operasjonen og at nærmere 100 ble skadet, flere av dem alvorlig.

Det israelske forsvaret på sin side sier 18 palestinske militante ble drept. Ifølge det israelske forsvaret var alle drepte palestinere involvert i kamphandlingene, men at det skal være noen sivile blant de skadde.

Miff går i rette med NRKs dekning av saken:

En av de drepte militante ble fremstilt av NRK som en uskyldig 14-åring. I realiteten var en han 16 eller 17 år og medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad. Palestinske terrorgrupper bruker palestinske mindreårige i sin kamp mot Israel.

Dette skal imidlertid NRK ha korrigert i ettertid.

Men Israel trues fra flere hold. Samtidig som antiterror-operasjonen i Jenin på Vestbredden var i ferd med å bli avsluttet, ble det avfyrt fem raketter fra Gazastripen mot det sørlige Israel.

Et bolighus i Sderot ble skadet, men ingen mennesker kom til skade. Det israelske forsvaret svarte med å bombe to Hamas-mål på Gazastripen. Det er ikke meldt om skadde etter angrepet.

Det er et åpent spørsmål hvorvidt Israel vil ønske å gjennomføre tilsvarende operasjon på Gaza-stripen. De fleste eksperter regner med at det militært sett vil være en atskillig mer krevende affære.

Les også: 

Opprenskingen i Jenin

 

Sommerlesning! Bestill fra Document i dag:  

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.