Seks palestinere ble drept og nesten 20 andre såret i israelske raid på den okkuperte Vestbredden tidlig tirsdag, ifølge palestinske myndigheter.

I gamlebyen i Nablus, nord på Vestbredden, ble minst fem drept i et omfattende israelsk raid mot en bombefabrikk drevet av den nye gruppa Løvens hule.

Først meldte det palestinske helsedepartementet at tre var drept og 19 såret, tre av dem alvorlig, av israelsk ild i Nablus. Senere ble det meldt om ytterligere to døde.

Departementet meldte også at en annen palestiner var drept i Ramallah.

Bekreftet aksjonen

En talsperson for den israelske hæren bekreftet overfor Jerusalem Post at styrker var i aksjon i kasbahen i Nablus, og sa det ville komme ytterligere informasjon senere.

I en felles uttalelse fra israelske militære, politi og etterretning heter det at det ble gjennomført en storskala-operasjon i Nablus, mot en leilighet som ble brukt som hovedkvarter og til å produsere eksplosiver i.

– Stedet ble brukt av ledere i terrorgruppa Løvens hule, heter det i uttalelsen, med henvisning til en ny gruppe med unge palestinske krigere som har gjennomført angrep mot israelske mål i Nablus de siste ukene.

Leder drept

– Under operasjonen ble flere væpnede mistenkte truffet, og palestinske rapporter indikerer at det er flere sårede, heter det videre i uttalelsen.

Hæren sier at produksjonsstedet for eksplosiver i leiligheten ble sprengt i lufta.

Israels statsminister Yair Lapid sier at en av dem som ble drept i Nablus, var Wadih Al Houh, en av lederne av Løvens hule.

Jerusalem Post omtaler den aktuelle leiligheten som Løvens hules «bombefabrikk».

Ny gruppe

De siste ukene har en gruppe unge palestinske krigere, noen av dem tilknyttet etablerte grupper som Fatah, Hamas og Islamsk hellig krig, utført operasjoner mot israelske mål fra Nablus, en stor by nord på den okkuperte Vestbredden.

Gruppa, som kaller seg Løvens hule, tok på seg ansvaret for et dødelig angrep mot en israelsk soldat på Vestbredden for to uker siden.

Gruppas avdøde leder Ibrahim al-Nabulsi, som hadde kallenavnet «Løven fra Nablus», ble drept av israelske styrker i august. Siden er han blitt hyllet av palestinere i sosiale medier.

Strammer grepet

Israelske styrker har siden strammet grepet om Nablus. De har etablert kontrollpunkter for å sjekke hvem som kommer og går, og de overvåker luftrommet med droner.

Lørdag ble et medlem av Løvens hule, Tamer al-Kilani, drept i gamlebyen i Nablus av en eksplosjon som militsgruppa og den israelske pressen gir det israelske forsvaret skylda for. Hæren har ikke kommentert dette.

Mandag kveld raidet et stort antall styrker byen, og videoer i sosiale medier viser kraftig skuddveksling.

Palestinas president Mahmoud Abbas er i gang med å etablere kontakt for å få stanset «denne aggresjonen mot vårt folk», sa hans talsmann Nabil Adu Rudeinah etter angrepet.

Islamsk hellig krig sa i en uttalelse at gruppas «krigere er involvert i væpnede sammenstøt» med israelske styrker i Nablus, og truet Israel med gjengjeldelse for aksjonen.

Vold

Volden har tiltatt nord på Vestbredden de siste månedene, særlig i områdene rundt Nablus og Jenin. Israelske soldater har trappet opp operasjonene i begge byer siden mars etter flere angrep mot israelske mål.

Raidene, som ofte fører til sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og den palestinske befolkningen, har ført til mer enn hundre dødsfall på palestinsk side, det høyeste antallet på Vestbredden på nesten sju år, ifølge FN.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er 22 palestinere og to israelske soldater drept siden månedsskiftet.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.