De siste ukene har palestinere i Nablus kritisert at væpnede grupper bruker gutter helt nede i 15-årsalderen i sammenstøt med israelske militære styrker (IDF). Det bekymrer foreldregenerasjonen som ønsker alt annet enn at barna skal ende opp som kanonføde.

Hjernevaskede 15-åringer 

På Gazastripen har Hamas, Palestinian Islamic Jihad og Folkefronten for frigjøring av Palestina gjemt våpen i og nær sivile strukturer – skoler, sykehus, kontorbygg, leiligheter – for å sikre at sivile blir satt i fare om Israel angriper våpenskjulene. Palestinske militsgrupper har i flere tiår rekruttert mindreårige til å «ofre» seg, men de møter også kritikk for at hjernevaskede unggutter i 15-årsalderen deltar i væpnede sammenstøt

Unge gutter får i oppgave av Lions’ Den og Balata Battalion å klargjøre eksplosiver som brukes mot soldater, og å overvåke IDF-troppenes bevegelser. Andre bevæpnes med skytevåpen.

– Slutt å bruke barn

– Dette er sterkt foruroligende. Jeg appellerer til de væpnede gruppene om å slutte å bruke barn, sa en forretningsdrivende fra Nablus til Jerusalem Post.

En lærer sa at foreldrene opplever at barna deres utnyttes. 

– Vi jobber tett med familiene og palestinske sikkerhetstjenester for å løse dette problemet. Vi ønsker ikke å sette våre barns liv i fare.

Nasser vil bli martyr

En 15 år gammel gutt som kalte seg Nasser, fortalte at han «jobber» for Balata-bataljonen som består av bevæpnede menn fra flyktningleiren Balata. Han fortalte at han og hans 16 år gamle venn Mohammed har sluttet på skolen for å bli med i bataljonen. De setter sammen improviserte eksplosiver for gruppen. 

–  Mitt forbilde er Ibrahim al-Nabulsi. Jeg vil være en martyr som Ibrahim, fortalte Nasser.

Ibrahim al-Nabulsi var en terrorist som ble drept av IDF i Nablus’ gamleby i august ifjor.

Heller Allah enn far

Nassers far er klar over at sønnen «jobber» for Balata-bataljonen.

– Jeg sa til min far: Du elsker meg og vil at jeg skal være med deg, men Allah elsker meg også og vil at jeg skal være sammen med ham. Jeg har valgt å være sammen med Allah.

Nasser har mistet tilliten til palestinske myndigheter som ikke rekrutterer mindreårige – i motsetning til militsgruppene. 

– Vår leder er Hamas militære sjef Mohammed Deif. Han representerer oss og den palestinske motstand.

Drept av sin egen bombe

Nasser besøker nesten hver dag stedet der al-Nabulsi ble drept i gamlebyen i Nablus. Når han vender tilbake til leiren slutter han seg til de andre tenåringene som mekker bomber og drømmer om om nødvendig å gi sitt liv for Palestina.

Forrige måned ble femten år gamle Mahdi Hashash drept. Bomben han bar med seg eksploderte før han fikk kastet den mot israelske soldater. Et av hans oppdrag var å overvåke IDFs bevegelser når de går inn i Nablus.

Etter Hashashs død berømmet Balata-bataljonen ham som en helt med en løves mot. De utropte ham til martyr, men opplyste ikke at han ble drept av sin egen bombe.

Drept i sammenstøt 

Nasser og Hashash er bare to av mange unge gutter som har mistet livet etter å ha blitt rekruttert til kamp mot Israel.

18 år gamle Waseem Khalifeh ble drept mens han kjempet sammen med Balata-bataljon. Han hadde sluttet seg til bataljonen 16 år gammel.

16 år gamle Ahmed Shehadeh ble drept under sammenstøt med IDF i slutten av november. Han var bosatt i gamlebyen og en nær venn av Hashash. 

Inspirasjon i martyrdøden

Han fant livets inspirasjon i martyrdøden. Dager før han ble drept la Shehadeh ut en video av seg selv der han sto ved siden av vennens grav.

I en brosjyre fra Fatah i Nablus ble Shehadeh fremstilt som martyr og beskrevet som «steingutten»; han hadde vært en ivrig steinkaster mot israelske soldater. 

Alle som kan bære en rifle er velkommen

En 23 år gammel bevæpnet mann bekreftet overfor Jerusalem Post at det er fullt samarbeid mellom de ulike terrorgruppene i Nablus og at de rekrutterer tenåringer. 

– Mange unge ønsker å bli med i motstanden. Alle som har evne til å bære en rifle er velkommen.

23-åringen er etterlyst både av Israel og de palestinske sikkerhetsstyrkene og mente at de er blitt mer forsiktig.

– Vi tror både Israel og de palestinske myndighetene har infiltrert oss. Det er mange spioner her og vi har lært av fortidens feil.

 

Kjøp «Prosessen mot Israel» fra Document Forlag!

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Kjøp De helliges leir!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.