Statsminister Benjamin Netanyahu besøker synagogen der terrorhandlingen fant sted.  (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Israels statsminister lover å reagere «sterkt, raskt og presist» på angrepet der en væpnet palestiner drepte sju israelere utenfor en synagoge i Øst-Jerusalem.

Lørdag ble det kjent at en 14 år gammel gutt var blant de drepte i synagogeangrepet.

Statsminister Benjamin Netanyahu har i likhet med store deler av Israels befolkning fått nok av terroren mot tilfeldige sivile menn, kvinner og barn.

Lørdag kveld kom han med en uttalelse da han kalte inn sitt sikkerhetskabinett til møte om det blodige angrepet kvelden før.

NTB-AFP-AP melder om saken.

– Vårt svar vil bli sterkt, raskt og presist. Vi tilstreber ikke en eskalering, men er forberedt på ethvert scenario, sa han i en uttalelse fra statsministerkontoret.

Netanyahu kommer nå med konkrete tiltak for å stanse terroren.

Hans klare holdninger i dette spørsmålet var noe av grunnen til at han igjen har fått tillit som statsminister, og nå vil han levere på sine løfter.

Statsministeren varsler raskere tiltak for å sperre av og ødelegge angriperes boliger, han lover å gjøre det lettere for israelske sivile å få våpentillatelse, og han lover å straffe palestinske angriperes familier ved å frata dem sosialtjenester og helsegoder.

Den 21 år gamle palestineren som fredag kveld åpnet ild i bosetningen Neve Yaakov, ble skutt og drept i en skuddveksling med israelske sikkerhetsstyrker. Palestineren kom selv fra At-Tur i Øst-Jerusalem (som av enkelte norske medier konsekvent kalles okkupert, les sak om dette under).

21-åringen handlet tilsynelatende på egen hånd, men israelsk politi har arrestert 42 av hans naboer og familiemedlemmer for avhør.

Selv barn skyter på israelerne: 13-åring åpnet ild

Det har vært flere slike terrorhendelser de siste par døgn. Samme dag ble to israelske menn skutt og såret da en 13-årig palestiner åpnet ild i det palestinske nabolaget Silwan i Øst-Jerusalem, ifølge israelsk politi.

13-åringen er ikke tidligere kjent av politiet eller etterretningstjenestene, men er i slekt med en 16-åring som ble skutt og drept av politiet etter å ha kastet en molotovcocktail i Silwan tidligere i uka, ifølge avisa Haaretz.

13-åringen åpnet ild mot en gruppe jøder som var på vei mot Vestmuren i Jerusalems gamleby, ifølge politiet. Noen av dem var bevæpnet og skjøt 13-åringen, som ble brakt til sykehus. De to israelske ofrene på 23 og 47 år ble henholdsvis alvorlig og lettere skadd.

Hamas hyller terroren

Ingen gruppe har tatt på seg ansvaret for synagogeangrepet, men de militante palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig hyller angrepet.

En talsperson for Hamas beskrev det som gjengjeldelse for den israelske militæraksjonen der ni palestinere torsdag ble drept i forbindelse med arrestasjon av terrorister på Vestbredden.

Allerede før de siste angrepene i Jerusalem tryglet FN om en slutt på det de beskriver som en endeløs voldsspiral på Vestbredden.

Mange mener FN i sterkere grad burde rette sine appeller mot de terrorgruppene som hele tiden blåser liv i konflikten ved å angripe israelere.

Kraftige fordømmelser

Synagogeangrepet har også vakt kraftige reaksjoner fra verdenssamfunnet.

– Norge fordømmer terrorangrepet mot israelere ved synagogen i Øst-Jerusalem, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og legger til at slike angrep mot sivile er helt uakseptable.

Også EU fordømte lørdag sterkt angrepene i Jerusalem. Samtidig ba EUs utenrikssjef Josep Borrell Israel om kun å bruke dødelig makt som en siste utvei.

– EU anerkjenner fullt ut Israels legitime sikkerhetsbekymringer, som bevist av de siste terrorangrepene, sier Borrell.

Både Huitfeldt og Borrell benytter samtidig anledningen til å be Israel dempe bruken av vold i forsvaret mot terror.

Norske borgere advart

Norske myndigheter sendte lørdag en melding til norske borgere i Israel og de palestinske områdene, der de advarer om den forverrede sikkerhetssituasjonen.

– Sikkerhetssituasjonen er ytterligere forverret etter flere voldelige hendelser i Jerusalem. Det forventes demonstrasjoner og opptøyer på sjekkpunkter og ved veikryss, i bysentra på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, i og ved Gamlebyen, står det i meldingen, ifølge Utenriksdepartementet.

– Nye hendelser kan ikke utelukkes. Alle reisende bes utvise aktsomhet og følge anvisninger fra lokale myndigheter, heter det videre.

Les også: 

For NTB er det maktpåliggende å skrive «okkupert» om Øst-Jerusalem

Bestill fra Document:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.