Det foreløpig siste drapet fant sted ved et veikryss i nærheten av Jeriko dagen etter at israelske bosettere raserte den palestinske byen Hawara lenger nord på Vestbredden.

To israelske brødre fra bosetningen Har Bracha ble i helgen drept av en væpnet palestiner i Hawara. Det utløste et voldsomt raseri blant israelske bosettere og opptøyer som drepte én palestiner, såret hundrevis og førte til store materielle ødeleggelser.

Palestineren som skjøt bosetterne, var fortsatt på flukt mandag. Hawara og Har Bracha ligger rett sør for Nablus, der elleve palestinere ble drept i en israelsk militæraksjon i forrige uke.

I mandagens skyteepisode ved Jeriko ble en israelsk bil truffet av skudd avfyrt fra et annet kjøretøy, ifølge den israelske hæren. Gjerningspersonene løsnet flere skudd før de satte fyr på sitt eget kjøretøy og flyktet fra stedet.

En 27 år gammel israeler med amerikansk statsborgerskap ble sendt til sykehus, men døde senere av skadene.

USA fordømmer

Fra Washington fordømmes både drapene på israelere og angrepene fra bosettere.

– Vi fordømmer de grufulle drapene på to israelske brødre i nærheten av Nablus, og drapet i dag på en israeler som etter det vi forstår også var amerikansk statsborger, i nærheten av Jeriko, sier talsmann Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi fordømmer også den omfattende vilkårlige volden fra bosettere mot palestinske sivile i kjølvannet av drapene, sier Price.

En palestinsk mann ble drept og 300 skadd i angrepene fra israelske bosettere på Vestbredden i helgen, ifølge Price. Han ber Israel ta grep både overfor voldelige bosettere og dem som er ansvarlige for drap på israelere.

– Disse handlingene er fullstendig uakseptable, sier Price.

Utbrente biler

Tidligere mandag sendte Israel ytterligere flere hundre soldater til den nordlige Vestbredden som følge av helgens hendelser. Mens statsminister Benjamin Netanyahu manet til ro, hyllet et medlem av hans egen koalisjonsregjering bosetternes opptreden og beskrev det som avskrekkelse mot palestinske angrep.

Den israelske hæren har også fått kritikk for å ikke ha handlet raskt for å stoppe opptøyene og raseringen av palestinsk eiendom, som beskrives som den verste i sitt slag på flere år. Israelsk politi sier to personer er pågrepet i forbindelse med opptøyene.

Ifølge palestinske medier ble rundt 30 boliger og biler satt i brann i Hawara. En 37 år gammel palestiner ble skutt og drept under et angrep fra bosettere i landsbyen Zaatara like ved.

Så langt i år er 63 palestinere, blant dem både væpnede og sivile, drept av israelske styrker, ifølge palestinske myndigheter. Palestinske angrep har i samme periode krevd 13 israelske menneskeliv.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.