Israels sikkerhetsminister mener hæren må gå hardere til verks mot militante palestinere på den okkuperte Vestbredden. Han ber også om økt bosetting.

Israels nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir talte fredag ved en av flere nye utposter som bosettere ifølge den israelske hæren har opprettet på Vestbredden det siste døgnet.

Ifølge israelsk lov er en utpost en ulovlig israelsk bosetning på Vestbredden som er etablert uten tillatelse fra israelske myndigheter. FNs sikkerhetsråd har slått fast at både bosetningene og utpostene er ulovlige.

– Vi støtter dere, løp til bakketoppene, bosett landet, sier Ben-Gvir, som tilhører den ultranasjonalistiske fløyen i statsminister Benjamin Netanyahus ytterliggående høyreregjering.

Ber om økt maktbruk

Den siste uka har Vestbredden vært åsted for noen av de verste voldshandlingene på flere år. Israelske okkupasjonsstyrker møter stadig sterkere væpnet motstand fra palestinske grupper. FNs menneskerettssjef advarte før helgen om at uroen kan komme ut av kontroll og ber innstendig Israel om å respektere folkeretten.

Ben-Gvir ber på sin side om økt maktbruk.

– Vi må iverksette en militæroperasjon, velte bygninger, eliminere terrorister. Ikke én eller to, men titalls og hundrevis – tusenvis om nødvendig, sier ministeren og fortsetter:

– For til syvende og sist er det den eneste måten vi kan ta dette stedet på, styrke vårt grep og gjenopprette borgernes sikkerhet.

Hæren vil rive utposter

Rundt 700.000 israelere lever nå i 279 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967.

FNs sikkerhetsråd har i alle år siden krevd israelsk tilbaketrekning fra området. I 2016 slo det også fast at bosetningene er ulovlige og et brudd på den fjerde Genèvekonvensjonen og krevde full stans i all byggeaktivitet.

Siden torsdag er det bygget minst sju nye utposter i det okkuperte området, ifølge avisa Yedioth Ahronoth. Hæren sier i en uttalelse at de vil bli demontert, uten å oppgi noen tidsramme.

Vandaliserte moské

Den siste uka er 14 palestinere drept i angrep fra israelske soldater og bosettere. Fire israelere ble drept i et palestinsk angrep i bosetningen Eli tirsdag. Dagen etter godkjente Netanyahu planer om å utvide Eli med 1.000 nye boliger. Bosetningen ble etablert i 1984 og huser i dag 4.600 bosettere, ifølge den israelske organisasjonen Peace Now. Palestinere i området sier de er jaget bort etter hvert som bosetningen er blitt utvidet med årene.

Etter angrepet i Eli gikk flere hundre israelske bosettere til angrep på flere palestinske landsbyer i det som beskrives som hevnangrep. En ung palestinsk far ble drept, og titalls bolighus og biler ble satt i brann. I landsbyen Urif vandaliserte bosetterne en moské og rev i stykker en koran, skriver avisa Haaretz.

Kraftig motstand i Jenin

– De siste drapene og voldshandlingene, sammen med den provoserende retorikken, bidrar bare til å drive israelere og palestinere ned i avgrunnen, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk.

Angrepet i Eli skjedde dagen etter at israelske styrker rykket inn i den palestinske flyktningleiren Jenin, der de møtte kraftig væpnet motstand. Sju palestinere ble drept, blant dem ei 15 år gammel jente. 90 ble såret i angrepet, der Israel for første gang på 20 år tok i bruk kamphelikoptre på Vestbredden.

Over 200 drepte

Hittil i år er over 200 mennesker drept i konflikten, det store flertallet av dem palestinere.

– Israel må snarest endre politikk på den okkuperte Vestbredden og etterleve internasjonal menneskerettighetsstandard, inkludert å beskytte og respektere retten til liv, sier Türk.

– Som okkupantmakt har Israel også forpliktelser under internasjonal humanitær lov for å sikre offentlig orden og sikkerhet innenfor det okkuperte palestinske territoriet, legger menneskerettssjefen til.

Rømte ut av vindu

I Turmus Ayya på den okkuperte Vestbredden satt Amal Abdulhalim og gjorde skolearbeid da hun onsdag hørte lyden av knust glass og skyting utenfor. Hun og søsknene låste dører og vinduer. Det var først da en nabo ringte og slo alarm at de skjønte at biler var satt i brann utenfor og at huset deres var i ferd med åt a fyr.

– Jeg tekstet familien min og skrev «jeg vet ikke om jeg kommer til å være i live, men jeg elsker dere», forteller Abdulhalim, som har palestinsk og amerikansk statsborgerskap.

Hun og familien klarte å klatre ut av et vindu og kom seg i sikkerhet nede i gata.

Bosettere pågrepet

Fredag besøkte en delegasjon på over 20 utenlandske utsendinger Turmus Ayya.

– Dette var terrorangrep utført av bosettere for å skremme disse menneskene, for å drive dem vekk fra sitt land, sier EUs utsending Sven Kuhn von Burgsdorff.

En israelsk militærtalsmann sier fredag at tre bosettere er pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i herjingene. Hæren var ikke tilstrekkelig forberedt på bosetternes voldelige reaksjon, sier han.

– Det som skjedde i Turmus Ayya, den nasjonalistiske forbrytelsen, er en alvorlig hendelse som vi bør forhindre. Vi mislyktes i å forhindre den, sier Daniel Hagari på en pressekonferanse.

Hæren lover en etterforskning som skal hindre at noe lignende skjer igjen.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også