NTB

Våpen og et Hamas-hovedkvarter ble funnet av soldatene som ransaket Shifa-sykehuset, ifølge Israels hær. Det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza nekter for at det er våpen på sykehuset.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med en journalist som befinner seg inne på det beleirede sykehuset i krigsherjede Gaza by.

Onsdag ettermiddag fortalte den ikke navngitte journalisten at de israelske soldatene var ute igjen. Da hadde bygninger blitt gjennomsøkt og pasienter angivelig kledd nakne for å sjekke om de hadde våpen.

– Alle menn over 16 år, løft opp hendene! Gå ut av bygningen mot gårdsplassen og overgi dere, skal en israelsk soldat ha sagt på arabisk ved starten av aksjonen.

Soldatene stormet inn på sykehuset natt til onsdag etter flere dager med harde kamper i området rundt. Bygningene har ikke lenger elektrisitet, og tre babyer og flere titall andre pasienter skal ha dødd på sykehuset de siste dagene.

– Fant våpen

Det israelske militæret IDF kaller stormingen av sykehuset en målrettet aksjon rettet mot Hamas.

Inne på sykehusområdet fant de angivelig våpen, ammunisjon og det en israelsk militær kilde beskriver som terror-infrastruktur.

En talsmann for IDF sier også at et Hamas-hovedkvarter med kommunikasjonsutstyr ble funnet på sykehuset. Det Hamas-styrte helsedepartementet på Gazastripen avviser på sin side at det ble funnet militært utstyr eller våpen.

Israel hevder at Hamas har et underjordisk hovedkvarter under Shifa-sykehuset. Påstanden fikk tirsdag støtte fra USA, som viste til etterretning som tyder på at Hamas har brukt Shifa som et kommandosenter.

Dette ble raskt benektet Hamas, som hevdet at Israel forsøker å ødelegge helsevesenet på Gazastripen.

Utstyr og drikkevann

Både Israel og kilder på sykehuset bekrefter at det ikke brøt ut kamper inne i bygningene mens de ble gjennomsøkt av soldatene.

De hadde med seg kuvøser, babymat og medisinsk utstyr, ifølge IDF.

– Våre medisinske team og arabisktalende soldater er på bakken for å sikre at disse forsyningene når fram til dem som trenger dem, het det i en uttalelse fra den israelske hæren.

Journalisten som befinner seg inne på sykehuset, sier soldatene etterlot seg tre kasser med medisinsk utstyr samt drikkevann. De delte ut drikkevann til en del av palestinerne som har søkt tilflukt på sykehusområdet.

Lukten av død

Kilder på sykehuset har fortalt om grusomme forhold etter at bygningene mistet strømmen og ble beleiret. Harde kamper har pågått rett utenfor.

Skadde pasienter er blitt operert uten bedøvelse, siden sykehuset mangler medisiner, ifølge sykehusdirektør Mohammad Abu Selmeyah. Han fortalte i forrige uke om pasienter som fikk amputert fingre og lemmer uten narkose eller smertestillende.

Inne på sykehuset har folk dødd, og utenfor skal mennesker ha blitt skutt og drept i israelske luftangrep. Mange døde mennesker er blitt liggende, og lukten av forråtnelse er gjennomtrengende.

Sykehusdirektør Mohammad Abu Selmeyah har fortalt om hunder som har tatt seg inn på sykehusområdet og spist på de døde.

Tirsdag fortalte han at 179 mennesker var gravlagt i en massegrav inne på sykehusområdet.

– Fullstendig uakseptabelt

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, beskriver Israels aksjon mot Shifa-sykehuset som fullstendig uakseptabel.

Muligheten for å evakuere sykehuset blir fortløpende vurdert, ifølge WHO. FN anslår at det fortsatt er over 2000 mennesker inne på sykehusområdet.

Journalisten som AFP har snakket med, dro til Shifa-sykehuset for flere dager siden for å gjøre intervjuer. På grunn av kamper i området var det ikke mulig å komme ut igjen.

Under den israelske operasjonen onsdag ble rundt tusen palestinske menn ført ut på plassen mellom sykehusbygningene. Noen ble angivelig kledd nakne da soldatene sjekket dem for våpen og eksplosiver.

Pasienter ble avhørt, og varselskudd avfyrt av soldater som gikk fra rom til rom, ifølge journalisten. Også kvinner og barn ble ransaket, og noen av dem gråt.

Men kamper brøt ikke ut, og alle som ble avhørt, skal ha blitt løslatt igjen.

– Skremmende situasjon

Mohammed Zaqout, som er leder for sykehusene på Gazastripen, sier at israelske soldater blant annet tok seg inn på akuttmottak og kirurgiavdelinger. Flere innlagte barn ble vettskremte.

– De skriker. Det er en veldig skremmende situasjon, sa han på telefon til nyhetsbyrået AP.

Før soldatene gikk inn på sykehuset, havnet de i kamp med væpnede palestinere utenfor, ifølge IDF.

– Kamper oppsto der terrorister ble drept, heter det i en uttalelse fra det israelske militæret.

En kirurg på sykehuset, Ahmed El Mohallalati, sier på telefon til Reuters at det nærmest var en lettelse at soldatene til slutt tok seg inn på sykehusområdet.

Ifølge kirurgen hadde soldatene i fem dager rettet angrep mot sykehuset før de ga beskjed om at de ville rykke inn.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.