NTB

Hundrevis av syke og sårede har forlatt Shifa-sykehuset i Gaza by til fots. Seks leger skal være igjen sammen med rundt 120 pasienter og israelske soldater.

Lange rekker av pasienter, leger og sykepleiere vandret lørdag mot havet ved Gaza by.

– Vi dro under trusselen av våpenmakt, sier Mahmoud Abu Auf lørdag.

Nyhetsbyrået AP fikk tak i ham på telefon etter at han og familien forlot det overfylte sykehuset. Palestinere beskriver panikk og kaos etter at israelske soldater angivelig ga dem én time på å forlate sykehuset.

– Stridsvogner og skarpskyttere var overalt, inne og ute, sier Auf, som sier han så israelske soldater ta tre menn til fange under evakueringen.

Den israelske hæren benekter at de ble beordret til å dra, selv om flere kilder ved Shifa har fortalt det motsatte.

Ingen ambulanser

Blant dem som forlot sykehuset, var både syke og sårede, noen av dem med amputerte lemmer, samt leger, sykepleiere og fordrevne palestinere.

Ingen ambulanser fulgte dem, og kraftige eksplosjoner fortsatte å runge rundt sykehuset.

Legen Munir al-Barsh forteller at de israelske soldatene ba alle som dro, vifte med hvite tørklær og gå i én rekke.

– De ble ydmyket av soldatene langs veien, sier al-Barsh til Al Jazeera.

Langs veien så en AFP-journalist minst 15 lik, noen av dem i ferd med å gå i oppløsning.

Rundt 120 sårede er igjen på sykehuset, i tillegg til et ukjent antall for tidlig fødte barn, opplyser helsedepartementet på Gazastripen.

Benekter evakuering

Israel har tidligere gjentatte ganger krevd en evakuering av sykehuset, mens sykehusledelsen har svart at dette er umulig ettersom det vil sette pasienters liv i fare.

Den israelske hæren (IDF) nekter imidlertid å ha krevd en evakuering av sykehuset lørdag.

Men en AFP-journalist på sykehuset forteller at israelske soldater ga beskjed via høyttalerne om at Shifa skulle evakueres «i løpet av den neste timen». Soldatene ringte dessuten til Shifa-sykehusets direktør, Mohammed Abu Salmiya, og ba ham sikre «evakuering av pasienter, sårede, fordrevne og ansatte, samt at de må gå til fots mot sjøfronten», forteller journalisten.

Også lege ved sykehuset sier IDF krevde at Shifa skulle tømmes i løpet innen en time. De skal også ha fått beskjed om å dra mot havet via en vei som vanligvis ikke brukes for å komme til den sørlige delen av Gaza.

Legen sa at det var umulig å evakuere sykehuset i løpet av en time, spesielt fordi sykehuset er uten ambulanser som trengs for å flytte alvorlig skadde pasienter og for tidlig fødte spedbarn.

– Militæret imøtekom en anmodning fra direktøren på Shifa-sykehuset om å tillate at de Gaza-innbyggerne som var igjen på sykehuset, og som ønsket å evakuere, å gjøre det, heter det i en uttalelse fra IDF.

Flere leger igjen

Før israelske soldater rykket inn på Shifa-sykehuset onsdag, anslo FN at det oppholdt seg i alt 2.300 pasienter, ansatte og fordrevne på sykehuset, som er Gazas største.

Legen Ahmed El Mokhallati forteller at de fleste ansatte og pasienter nå har forlatt Shifa, men at han er igjen sammen med fem andre leger.

– Mange pasienter kan ikke forlate sykehuset ettersom de er i intensivsenger eller i kuvøser, sier Mokhallati i sosiale medier.

Det var lørdag kveld fortsatt uklart om alle som flyktet fra Shifa, hadde kommet seg i sikkerhet. De fleste av Gazas sykehus er ute av drift.

Men legen Ramez Rudwan og datteren, også hun lege, ankom det sørlige Gaza lørdag, melder Reuters.

– Vi ble tvunget av okkupasjonsmyndighetene til å forlate Shifa, sier Rudwan.

Sykehusadministrator Omar Zaqout beskriver fryktelige scener utenfor sykehuset.

– Vi ble bedt om å gå langs al-Wehda-veien. Titalls lik er spredt på veien. Mange hjemløse som ikke kan gå, er overlatt til seg selv, sier Zaqout til Al Jazeera.

– Tvangsforflytting

Israel har de siste dagene bedt palestinerne om å forflytte seg til et enda mindre område sør på Gazastripen enn tidligere, samtidig som de har varslet at bakkeoperasjonen skal trappes opp til nye områder i sør, som palestinerne tidligere er blitt bedt om å dra til.

Hjelpeorganisasjoner og en rekke andre aktører har kalt det som skjer, en tvangsforflytting, og FN-eksperter uttalte torsdag at tilskyndelser til et folkemord mot det palestinske folket øker.

Israel og USA hevder Hamas har en kommandosentral under Shifa-sykehuset. Så langt er det ikke fremlagt noen bevis for påstanden, som avvises av både sykehusansatte og Hamas. Den palestinske gruppen bedyret også fredag at verken israelske gisler eller krigsfanger holdes fanget på sykehus på Gazastripen.

En lege ved sykehuset opplyste fredag ettermiddag til Reuters at det fortsatt var israelske soldater på sykehuset, men at de ennå ikke hadde funnet noe. Han advarte også mot at mat og vann var i ferd med å ta slutt.

– Som et stort fengsel

Shifa-direktør Salmiya beskrev fredag sykehuset som et stort fengsel og en massegrav.

Ifølge Gazas helsedepartement har 24 pasienter ved ulike avdelinger dødd på Shifa-sykehuset på to døgn ettersom livsviktig medisinsk utstyr har sluttet å virke på grunn av strømbrudd.

– Ikke et sykehus

I et intervju med den amerikanske radiokanalen NPR fredag sier statsminister Benjamin Netanyahu at Shifa-sykehuset ikke er et sykehus.

– Det var massevis av terrorister der. De flyktet da styrkene våre nærmet seg, sier Netanyahu.

Det har kommet sterke reaksjoner fra både FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen etter at israelske styrker rykket inn på sykehusområdet og fortsatte militæroperasjonen der.

– Mens blodbadet i Gaza når nye, redselsfulle høyder hver dag, fortsetter verden å se på i sjokk mens sykehus blir angrepet, for tidlig fødte babyer dør, og en hel befolkning blir fratatt det de trenger for å overleve, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.