NTB

Israelske stridsvogner har inntatt Al-Amal-sykehusets område i Khan Younis i Sør-Gaza, ifølge Røde Halvmåne. Israel benekter at sykehuset er stormet.

Internt fordrevne palestinere som har søkt tilflukt ved sykehuset, blir sammen med helseteam beordret til å forlate bygningen, opplyste Palestinas Røde Halvmåne (PRCS) på X/Twitter
tirsdag ettermiddag.

– PRCS-teamene og fordrevne personer er i alvorlig fare, skrev organisasjonen, som sier de trues med våpen.

PRCS hevdet først at israelske styrker har stormet sykehuset, men det benekter den israelske hæren.

– Det er ingen storming av sykehuset, det er ikke inntatt og ingen er truet med våpen til å forlate det, sier en israelsk talsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis på flukt

I en oppdatering like før klokka 18 sier PRCS at israelske stridsvogner nå står i forgården til Al-Amal-sykehuset, som ifølge FN
huser anslagsvis 7000 internflyktninger.

– De skyter med skarp ammunisjon og røykgranater mot de fordrevne og PRCS-ansatte, heter det.

– Telt står i brann

Røde Halvmåne opplyser videre at det er brutt ut brann i telt som er satt opp på området til PRCS’ hovedkvarter, som ligger inne i sykehuset.

Al Jazeera
melder at de israelske styrkene har ødelagt bakveggen på sykehuset og satt fyr på de fleste av teltene.

– Vi er svært bekymret for sikkerheten til pasienter og de sivile og helsepersonell ved Al-Amal-sykehuset i Khan Younis, hvor det oppholder seg flere tusen mennesker som har søkt tilflukt, i tillegg til pasientene. Sykehus må respekteres og beskyttes, sier generalsekretær Anne Bergh i Norges Røde Kors.

Al-Amal-sykehuset og Røde Halvmånes ambulanser har gjentatte ganger blitt angrepet i løpet av den snart fire måneder lange Gaza-krigen.

Også Nasser-sykehuset er hardt rammet av kampene i Khan Younis. Verdens helseorganisasjon advarte tirsdag om at angrepene rundt sykehuset blir stadig verre. Også dette sykehuset huser tusenvis av internt fordrevne palestinere, i tillegg til leger og pasienter.

Intense kamper

– De siste dagene har det vært intense kamper nær sykehus, som setter menneskeliv i fare, også fordi de gjør at pasienter ikke kan nå fram til sykehusene og ambulanser ikke når ut til skadde, sier Bergh i Røde Kors.

Tidligere tirsdag opplyste Røde Halvmåne at minst én person ble drept og ni såret da israelske stridsvogner åpnet ild i nærheten av Al-Amal-sykehuset og Røde Halvmånes kontorer i Khan Younis.

Sykehuset skal ha vært beleiret i flere dager.

Den israelske hæren anklager Hamas for å operere fra tunneler under Gazas sykehus, og for å bruke bygningene som kommandosentre. Hamas og sykehusansatte avviser anklagene.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.