NTB

Nettilgangen og telefonlinjene er kuttet på store deler av Gazastripen. Israel utfører usedvanlig kraftige luftangrep og varsler opptrapping i bakkeoperasjoner.

Den israelske hærens (IDF) talsperson Daniel Hagari bekrefter at luftangrepene er trappet opp og sier de er rettet mot tunneler og annen infrastruktur. Bakkestyrkene vil dessuten «utvide sine operasjoner» fredag kveld, ifølge Hagari.

Samtidig med den omfattende bombingen har store deler av Gazastripen mistet muligheten til å kommunisere med omverdenen. Al Jazeera har bare sporadisk kontakt med sine korrespondenter. Nyhetsbyrået AFPs journalister klarer bare å kommunisere med omverdenen på enkelte steder langs grensa der de får koblet seg på israelske nettverk.

Frakoblet

– Vi er helt frakoblet. Talspersoner for den israelske hæren har til og med brutt inn i sendingene til lokale radiostasjoner for å sende advarsler til folk, forteller Al Jazeeras korrespondent Safwat Kahlout.

Det palestinske telekomselskapet Jawwal bekrefter at alle mobil- og internettjenester på Gazastripen er nede som følge av kraftig israelsk bombing. Det samme gjør den palestinske teleoperatøren Paltel.

Uavhengige NetBlocks
melder også om en kollaps i nettverkstilkoblingen på Gazastripen.

Får ikke kontakt

Palestinas Røde Halvmåne opplyser at deres redningsmannskaper på Gazastripen ikke lenger får kontakt med operasjonshovedkvarteret som følge av at internett er nede.

Heller ikke nødnummeret virker, og det er dermed ikke mulig å ringe ambulanse på Gazastripen, opplyser Røde Kors.

– Ambulansepersonell fra Palestinsk Røde Halvmåne har i 20 døgn rykket ut for å gi førstehjelp til sårede og har hentet ut utallige døde. Nå er det ikke mulig å ringe etter hjelp, men de må rykke ut der de ser bombene slår ned, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors i Norge fredag kveld.

Opptrapping

Nyhetsbyrået AFPs direktebilder viste fredag kveld intense israelske luftangrep nord på Gazastripen. Ifølge Al Jazeera er de pågående luftangrepene uten sidestykke.

Den israelske hæren IDF sier den utfører kontinuerlige angrep mot Hamas-mål i den beleirede palestinske enklaven, men bekrefter at de fredag har trappet opp angrepene «svært betydelig».

Israel har stilt opp flere hundre tusen soldater langs grensa til Gaza i påvente av en lenge varslet bakkeoperasjon med mål om å nedkjempe Hamas etter angrepet på Israel 7. oktober.

IDF har de siste dagene gjennomført enkelte begrensede bakkeoperasjoner på Gazastripen, angivelig rettet mot Hamas-mål.

Hamas sier de er klare for en eventuell bakkeinvasjon.

– Hvis statsminister Benjamin Netanyahu bestemmer seg for å gå inn på Gazastripen i kveld, så står motstanden klar. Restene av soldatene hans kommer til å bli slukt opp av Gazas land, sier Ezzat al-Rishaq, et høytstående medlem i Hamas’ politiske ledelse, i en uttalelse på Telegram.

Raketter mot Israel

Samtidig bekrefter Hamas at de har avfyrt flere raketter mot Israel.

– Rakettsalver er avfyrt i retning av de okkuperte områdene (Israel) som svar på massakren av sivile, heter det i en melding fra Hamas-bevegelsens væpnede fløy, Ezzedine al-Qassam-brigadene.

Hamas anklager Israel for å ha kuttet internett- og telefontilgangen for å kunne «utføre massakrerer med blodige hevnangrep fra lufta, bakken og sjøen».

– Må gjøres trinnvis

Spesialrådgiver Hanne Eggen Røislien i Forsvarsstaben tror ikke nødvendigvis at meldingene fredag betyr at Israel nå starter en storstilt bakkeinvasjon.

– En militær operasjon av denne størrelsen er gradvis, de må gjøre det trinnvis, sier Røislien til NRK.

Siden Hamas-angrepet som krevde rundt 1400 menneskeliv i Israel 7. oktober, har Israel gjennomført tusenvis av luftangrep mot den tett befolkede, beleirede palestinske enklaven.

Over 7300 mennesker er drept, blant dem over 3000 barn, ifølge helsedepartementet i Gaza, som styres av Hamas.

Nødhjelpsbehovene er enorme, og flere stormakter har bedt Israel om å ta såkalte humanitære pauser i bombingen for å slippe inn nødhjelp og få ut gisler.

Hamas bortførte over 200 mennesker til Gaza under angrepet mot Israel.

En talsmann for IDF sa fredag at hæren er forpliktet til den «nasjonale oppgaven» med å få gislene hjem.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.