Tirsdag ettermiddag pågår ennå kampene i Jenin. Ikke siden 2006 har Israel satt inn så store og tunge styrker i et forsøk på å rense ut terrorister fra Hamas, Palestinsk Jihad og Løvens Hule. Helikoptre, pansrede kjøretøyer, raketter og droner er satt inn. Størstedelen av kampene foregår i delen av byen som utgjør flyktningeleiren, med 18 000 av byens 50 000 innbyggere. Hittil er åtte palestinere drept og et femtitalls såret. Mange er arrestert. Kun en israelsk soldat er lettere såret av splinter.

Slik er de tørre, ufølsomme tallenes tale. Inntil for ca. to år siden var Jenin er forholdsvis rolig by i Samaria, den nordlige delen av Vestbredden. Byer som Hebron og Nablus var verre. Jenin, var populær også blant israelske arabere som pleide å handle relativt billig der. Med det har endret seg radikalt, i takt med at det lite effektive og korrupte PA (Palestinsk Selvstyreautoritet) under Mahmoud Abbas mistet fotfestet og kontrollen i byen. Terrorister fra Jenin og andre steder i den nordlige Samaria søkte tilflukt i Jenin etter utført «dåd». Bombefabrikker og våpenarsenaler ble opprettet flere steder i byen; et stort våpenlager ble for eksempel oppdaget under gulvet i en av byens moskeer.

Hamas har holdt seg rolig fra Gaza og har i stedet forsøkt å etablere seg – overta makten fra PA – på Vestbredden. Ifølge en fersk undersøkelse av Palestinian Center for Policy and Survey Research mener 63 prosent at PA er en belastning for palestinerne. 80 prosent er misfornøyde med den 86-årige Abbas’ regime.50 prosent av palestinerne mener at PA bør oppløses og 63 prosent tror at det er israelerne som har størst interesse av å beholde PA. Og ikke minst: 80 prosent av de spurte er imot at PA skal avvæpne de nevnte terrorist-organisasjonene.

Også den israelske opposisjonen stiller seg bak opprenskingen i Jenin. Foreløpig har kampene der ikke smittet over til Judea, den sørlige delen av Vestbredden. Men Israel er forberedt på at at Hamas og Islamsk Jihad i Gaza samt Hizballah i Libanon får startskuddet fra Iran om å hevne Israels Jenin-aktivitet.

Israel har en god stund vurdert å sette i gang en lignende, og større, operasjon, som under den Andre intifadaen i 2002, Forsvarsskjold (Operation Defense Shield). Foreløpig har man imidlertid ikke satt inn stridsvogner som dengang, for eksempel.

Dessverre tyder mye på at det kan bli en het sommer i Israel, i dobbel forstand.

 

Peter Beck
Israel

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.