Lafarge, som er verdens største sementprodusent, forsynte IS med sement for å bygge underjordiske tunneler og bunkere som ble brukt til å beskytte krigere og holde gisler, inkludert fangede yazidier.

Hundrevis av yazidi-amerikanere anla fredag et sivilt søksmål mot det franske konglomeratet Lafarge S.A. for å ha gitt materiell støtte til terrorgruppen Den islamske stat (IS).

I fjor erkjente Lafarge seg skyldig i den føderale domstolen i Brooklyn, New York, for å ha deltatt i en kriminell sammensvergelse for å støtte terrorgruppene IS og Al-Nusra-front.

Selskapet innrømmet at LaFarge og LaFarge Cement Syria bevisst og med vilje ble enige om å foreta og godkjenne betalinger til fordel for væpnede grupper i Syria.

NBC News skriver om saken.

Det sivile søksmålet ble anlagt av nobelprisvinner Nadia Murad og mer enn 400 medlemmer av den etniske og religiøse gruppen Yazidi – alle amerikanske statsborgere – som overlevde folkemordet mot den yezidiske befolkningen i Irak.

IS begikk massehenrettelser, bortføringer, tortur, seksuell vold, bruk av barnesoldater og ødeleggelsen av det yazidiske hjemlandet.

Under kunngjøringen av søksmålet fortalte fredsprisvinner Nadia Murad om brutaliteten hun og andre opplevde og at det ble enda mer tragisk at IS kunne utføre folkemordet takket være støtte fra mektige selskaper som Lafarge:

– Da ISIS angrep Sinjar, ble familien min drept, og jeg ble tatt til fange som slave. Jeg ble utnyttet og overfalt hver eneste dag frem til jeg rømte. Dessverre er historien min ikke unik blant yazidier. Det er virkeligheten til tusenvis av yazidi-kvinner.

– When ISIS attacked Sinjar, my family was killed, and I was taken captive as a slave. I was exploited and assaulted every single day until my escape. Unfortunately, my story is not unique among Yazidis. It is the reality of thousands of Yazidi women. Even more tragic is that our horror took place under the awareness of and thanks to the support of powerful corporations like Lafarge.

Saksøkerne er representert av Amal Clooney og Lee Wolosky ved advokatfirmaet Jenner & Block LLP. Amal er konen til skuespiller George Clooney.

Clooney sa at det er sjokkerende at et ledende globalt selskap jobbet hånd i hånd med IS mens terrorgruppen henrettet amerikanske sivile og begikk folkemord mot yazidier. Clooney håper at denne saken vil sende en klar melding om at støtte til terrorister ikke kan være business as usual og at det vil føre til rettferdighet for ofrene:

– It is shocking that a leading global corporation worked hand in hand with ISIS while ISIS was executing American civilians and committing genocide against Yazidis. We hope that this case will send a clear message that supporting terrorists cannot be ‘business as usual’ and that there will be justice for the victims, Clooney said.

Lafarge S.A. og dets datterselskap innrømmet at de betalte nesten 6 millioner dollar til IS og Al-Nusra-fronten og bevisst finansierte terrorgruppens voldshandlinger. Det nå nedlagte sementselskapet i Syria forsynte IS med sement for å bygge underjordiske tunneler og bunkere som ble brukt til å beskytte krigere og holde gisler, inkludert fangede yazidier, heter det i søksmålet.

– Lafarge admitted in October 2022 to a conspiracy that aided ISIS by providing millions of dollars in cash. Its now-defunct cement company in Syria was alleged to have provided ISIS with cement to construct underground tunnels and bunkers used to shelter fighters and hold hostages, including captured Yazidis, the lawsuit said.

Lafarge gikk med på å betale nesten 800 millioner dollar i bøter til USA. Den gang sa selskapet i en uttalelse at det beklaget det som skjedde, at det samarbeidet med etterforskere og at de ansvarlige ansatte ble sparket fra selskapet i 2017.

– As part of its guilty plea, Lafarge agreed to pay nearly $800 million in fines and forfeiture to the United States. At the time, the company said in a statement that it regretted “the conduct occurred,” that it was cooperating with investigators and that the responsible employees were “separated from the company since 2017.”

Advokatfirmaet uttalte at Lafarge betalte millioner til IS, som begikk folkemord på uskyldige sivile og selv om selskapet sa seg skyldig i retten, er det ikke nok. Lafarge må holdes ansvarlig av de som er skadet av firmaets ulovlige handlinger:

– Lafarge paid millions to ISIS, which committed genocidal atrocities on innocent civilians, Wolosky said. While last year’s guilty plea was unprecedented, it is not enough. Lafarge needs to be held to account by those harmed by its unlawful conduct.

Lafarge er et fransk industriselskap og er verdens største sementprodusent. Det ble grunnlagt i 1833 av Joseph-Auguste Pavin de Lafarge og er en del av Holcim Group.
Lafarge ‘made a deal with the devil,’ say U.S. prosecutors.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.