Kvinner fra den IS-kontrollerte byen Baghouz ber etter å ha kommet ut. Så heldige var ikke mennenes sex-slaver. 22. februar. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Da britiske SAS-soldater var med å innta IS’s siste bastion i Syria fant de 50 avskårne hoder som var fra yezidi-jenter som var holdt som sex-slaver.

Elite SAS troops found the severed heads of 50 sex slaves murdered by merciless Islamic State fighters as they led the assault on the terror group’s last stronghold, The Mail on Sunday can reveal.

The barbaric jihadis had beheaded dozens of Yazidi women before dumping their heads in dustbins.

British Special Forces made the grisly discovery when they entered Baghuz, the besieged town on the banks of the Euphrates in eastern Syria where IS is making its last desperate stand.

Samtidig er mediene villige mikrofonstativ for IS-krigere og deres koner som gjerne vil «hjem» til Europa. Disse avsløringene sier noe om hva deres ektefeller har vært med på.

Rundt 100 jihadister ble drept i stormingen av Baghuz i det østlige Syria. Britiske SAS spilte en sentral rolle på bakken.

Soldatene forteller Mail on Sunday at bestialiteten var utstudert. IS ville sende et siste budskap til Vesten, og sadismen er ikke blitt mindre med årene:

A source told The Mail on Sunday: ‘In their hour of defeat, the jihadis’ cruelty knew no bounds. They conducted a cowardly slaughter of these desperately unfortunate women as a final act of depravity and left their severed heads behind for us to find. The motivation for such a sickening act is beyond comprehension for any remotely normal human being.

‘None of the SAS troops who entered Baghuz will forget what they saw, which some soldiers likened to a scene from the film Apocalypse Now. Their only solace is that they have contributed to bringing Islamic State’s reign of terror to an end.’

Det er ikke mange uker siden Nadia Murad fikk Nobels fredspris. Der ble det sagt om og om igjen at dette ikke måtte skje igjen. Nå fortsetter IS forbrytelsene mot yezidi-kvinner. Vil det få noen innflytelse på IS-bruder som vil hjem til Norge, Danmark eller Sverige?

UD stiller seg kjølige til IS-krigerne og deres familier og vil ikke gjøre noe aktivt for å hente dem hjem.

PST har anslått at rundt 30 IS-krigere og rundt 40 barn med norsk statsborgerskap befinner seg utenfor Norges grenser. Men ifølge UD er det ikke aktuelt å hente hjem verken fremmedkrigere eller deres barn.

UD opplyser at alle norske borgere i utlandet som ønsker konsulær bistand, selv må kontakte utenrikstjenesten.

– Alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Det gjelder også fremmedkrigere og deres barn. Fremmedkrigere vil bli straffeforfulgt i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Eken Wollebæk i UD.

Politisk strid om retur av IS-krigere

Problemet er bevisføring. Det er noe nær umulig å bevise konkret hva IS-krigere personlig har gjort, selv om flere har posert med avkappede hoder.

Men grusomhetene som fremdeles begås kan skape en moralsk aversjon som gjør det politiske umulig å hjelpe dem, selv om de skulle oppsøke ambassader og konsulater.

Aisha Shezadi 

Aisha Shezadi som ble frontfigur for bruk av niqab og fikk reise rundt på skoler og reklamere for den sorteste islam, vil hjem til Norge. Hun fikk Rødts Erling Folkvord til å overlevere UD et brev om det.

Når NRKs Ole Dag Kvamme intervjuer henne i en leir i Syria gir hun flere uttalelser som viser at jihadistkoner ikke har gitt opp kampen.

– Vi som har reist hit har en tillit til hverandre om at vi ikke røper noe som helst om hverandre til media eller andre. Selv om jeg har mulighet til å få fram korrekt informasjon, ønsket jeg ikke røpe noe som helst om noen av de andre som kom hit fra Norge. Det er et løfte jeg har gitt til dem, sier hun.

Shezadi er under terroretterforskning i Norge. Uttalelsen tyder ikke på at hun kommer til å være samarbeidsvillig, hvis hun skulle komme seg tilbake.

Hun giftet seg med Arfan Bhatti og fikk en sønn med ham, men skilte seg før hun dro til Syria i 2015. Shezadi legger ikke skjul på at tiden hos IS var god den første tiden.

– Jeg bestemte meg for å komme hit fordi jeg i større grad kan praktisere min tro og leve et islamsk liv bedre enn i Norge, eller noen annen plass. Jeg har hatt det veldig godt og komfortabelt her. Jeg var en hjemmeværende husmor, jeg levde det ideelle muslimske livet som jeg hadde drømt om i lang tid, sier hun.

Shezadi tror hun selv kan definere sin rolle: Selv om hun bodde hos IS og har vært gift med tre krigere, mener hun fortsatt at hun ikke var del av kalifatet.

Aisha Shezadi vil ikke bo i Norge: Vil flytte til et muslimsk land etter mulig soning

Hun sier hun «meldte seg ut» eller mistet sansen for IS fordi de etterhvert begynte å henrette sine egne. Tidligere rapporter har også fortalt om paranoia blandet med religiøse stridigheter.

Shezadi tror hun kan komme hjem til Norge, men ser ikke for seg et liv blant vantro:

 Hun ønsker å komme hjem til Norge for å beskytte sin to år gamle sønn, men ikke for å bli boende.

– Grunnen til at jeg velger å returnere til Norge nå, er at det er bedre enn å returnere til Daesh eller bli her. Hadde jeg hatt et bedre sted å dra til, hadde jeg veldig gjerne dratt dit, forteller Shezadi fra flyktningleiren.

Sympati med IS-siden

NRKs Eirik Veum og Mohammed Alayoubi har vært i  i al-Hawl-leiren i al-Hasakah-distriktet øst i Syria. Deres sympati er på IS-kvinnene og til dels IS-krigernes side:

De hevder det er uverdig å leve under slike forhold. Men kvinnene skal være glade for å være i live. Krigføringen mot IS var nådeløs. Ingen ble spart under flyangrepene. I fangenskap ble mange av dem drept og dumpet i massegraver.

Var det koalisjonen mot IS som var nådeløs? Dette er en skjønnmaling av jihadister som er oppsiktsvekkende.

Veum og Alayoubi har møtt svenske Lisa (29) som dro ned så tidlig som i 2013 og forlot sin datter i Sverige.

– Da jeg kom hit var det kjempefint. Vi bodde i Halab (Aleppo). Vi levde et islamsk og godt liv. Vi var gift, min mann var hjemme hos meg, forteller 29-åringen.

Dette lyder som tyske Einsatzgruppen-koner som roser livet hjemme mens mannen var ute og drepte jøder. Kvinnene har ingen anfektelser. De vil hjem til et godt liv.

-Stolt og radikal

Og NRK-journalistene distanserer seg fra bildet av IS.

Billedteksten til bildet av Lisa med full ansiktstildekning:

En gang var Lisa stolt og radikal. Hun tilhørte kalifatet Den islamske staten.

Resten av verden betegnet dette raskt som en brutal terrororganisasjon.

Nå er kalifatet knust og de siste restene er så å si nedkjempet. Svenske Lisa er blitt internert sammen med barna sine og bor i et telt bak gjerder og låste porter nord i Syria.

Lisa mener hun ikke er farlig.

Stolt og radikal? Var det radikalt å slutte seg til IS? Var det radikalt å bli medlem av tyske utryddelsesgrupper?

Var det «resten av verdens» subjektive oppfatning at de var brutale?

Dette minner om en ufarliggjøring av IS.

Lært noe?

NRK kaller Lisa for svensk, men har helt tydelig utenlandsk aksent. Også hennes mann, Abrar, som sitter i en annen leir, omtales som svensk:

Abrar er 35 år og kommer fra Stockholm. Han er høy og tynn. Det er tydelig at kostholdet har vært redusert over tid. Abrar tok med seg kone og tre barn ut fra den siste isolerte enklaven for et par uker siden. Han var med helt inn mot slutten.

Den tidligere bussjåføren er født og oppvokst i Sverige. Foreldrene hans kommer fra Eritrea.

Abrar kom til Syria i 2013 og ble etter hvert en del av IS. I seks år levde han i kalifatet.

Nå støter «alle er like – alle er svenske» på et problem, for Abrar og Lisa har tydelig helt andre oppfatninger enn de fleste andre svensker. Det at de vil «hjem» synliggjør en konflikt, og denne konflikt bringes hjem til Sverige. Det svenskene spør seg er om det er kalifatet som kommer «hjem» til Sverige med dem.

Abrar har tydeligvis ikke oppgitt troen på et nytt kalifat:

– Selv så jeg aldri noen henrettelser. Jeg kan kanskje ha gått forbi på gaten når de har kommet biler med døde som har blitt drept i strid eller sett døde kropper som har blitt henrettet i rundkjøringen på vei til butikken, forteller Abrar.

Han er usikker på om et lignende kalifat kan oppstå igjen, men vil ikke se bort fra at det kan skje:

– Hvis det finnes noen igjen så kommer de til å gå under jorden. Det går over til en geriljakrig. Hele området her er en kruttønne som venter på å eksplodere, forteller Abrar.

Kalifatet gjenopstår i Sverige?

Det ligger åpenbart sikkerhetsrisiko knyttet til en retur av disse menneskene. NRK gjør møtet med kvinnene og mannen til et spørsmål om humanitet og vinkler det ut fra human touch:

Samtidig håper de på et nytt liv, at fortiden i kalifatet kan glemmes. Begge sier de har sviktet alle, men de vil så gjerne ha en ny sjanse.

De ber om at det må finnes tilgivelse, også for dem. 

Eirik Veum var en tur i Irak i mai 2018: IS-krigere blir torturert og henrettet

Rapporteringen mangler balanse og en realistiske beskrivelse av hva man kan forvente av Irak. Når Human Rights Watch-kvinnen Belkis Wille sier at IS ikke var noen trussel mot Irak er det amatørmessig:

– Flere mener at IS aldri var et stort problem for Irak, terroristene utgjorde ingen trussel på sikt. Det er nå situasjonen virkelig kan bli alvorlig når den felles motstanderen er borte. De religiøse og politiske konfliktene vil dukke opp igjen og det kan nok en gang bryte ut krig i Irak, forteller Wille.

Human Rights Watch «krever» et anstendig rettsoppgjør, de krever at myndighetene foretar undersøkelser av overgrep og stiller de ansvarlige for retten. Det er lett å kreve. Men det er ønsketenkning.

Nedkjempelsen av IS

65 SAS-soldater fra Al-Tanf i Irak ble sendt over grensen for å delta i nedkjempelsen av IS i Baghuz.

During the battle, RAF Typhoon fighter aircraft destroyed IS strongholds using Storm Shadow and Brimstone 2 rockets, while unmanned Reaper drones provided 24-hour surveillance coverage of Baghuz. An official defence source described as ‘intense’ the fighting as SAS and SDF troops targeted the strategically significant Baghuz-Bukhamal bridge during their advance on the town.

A source said: ‘The battle proper began on February 9. In the first two days, 37 IS fighters were killed and 19 enemy positions were destroyed, including the jihadis’ operational control centre in a mosque in Baghuz on February 11.

‘An advance by the SAS and SDF troops caused IS to go underground, utilising a network of tunnels under the town, but the rats couldn’t escape because, even with the heavy cloud cover and dust storms, we were able to use drones effectively and identify openings to these tunnels.

‘Co-ordinates for these positions were passed to SAS mortar teams and the US-French artillery units which pounded these positions.

‘There was then a lull in the fighting while a humanitarian corridor was established, allowing around 1,500 civilians to be driven out of Baghuz in a column of 17 trucks.

IS brøt ikke sammen

Når vestlige myndigheter, selv de mest ettergivende, er motvillige til å la IS-krigere og deres koner vende tilbake, skyldes det at IS-fronten aldri brøt helt sammen og at de som unnslapp vil fortsette kampen.

Detaljen om at vestlige militære sitter på biometriske data om IS-ledere er interessant og viktig. Det sier noe om hva myndighetene kunne gjøre av forebygging og oppsporing, hvis de f.eks. krevde biometriske data av samtlige innbyggere.

As a result, specialist teams were called to dissemble the daisy chains of bombs, a painstaking process which took several days.

According to defence sources, a further 26 IS fighters were killed by the SAS and international forces in the Baghuz area on February 14.

The following day, around 200 jihadis surrendered, with the dishevelled fighters searched by the SDF for hidden weapons.

Iris-recognition technology was used to identify high-ranking terrorists whose biometric data had previously been harvested by Special Forces.

The fighting continued last week, which is when The Mail on Sunday understands that SAS troops made the horrific discovery of the heads of the murdered Yazidi sex slaves. They also found the remains of IS fighters killed in the battle and jihadis assassinated by their commanders, apparently on suspicion that they were spies.

However, it is feared that more than 100 hardcore jihadis have successfully passed themselves off as refugees fleeing the fighting and they are now in camps set up to house and feed civilians displaced by the war.

 

‘It was like Apocalypse Now’: SAS troops find severed heads of 50 Yazidi sex slaves as they close in on last of barbaric ISIS ‘tunnel rats’

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.