Det sitter rundt 70.000 mennesker i Al-Hol-leiren i Syria. Kurderne sier de ikke garantere sikkerheten hvis Erdogan angriper. Foto: Ali Hashisho/Reuters/Scanpix

Etter en telefonsamtale mellom Trump og Erdogan søndag, kunngjorde Det hvite hus at amerikanske styrker i det nordøstlige Syria vil trekke seg unna og la tyrkiske styrker rykke inn. Det kan gi konflikt med kurdiske styrker som har vært USAs allierte, men mer alvorlig for Europa: Erdogan skal overta ansvaret for ca 2.500 utenlandske IS-krigere i kurdisk fangenskap.

Erdogan har lenge presset på for å rykke inn og ordne opp med den kurdiskledete militsen SDF  og søsterorganisasjonen YPG som har vært spydspissen i kampen mot IS. Det er andre gang Erdogan og Trump kommer frem til en slik avtale. Trump ville trekke alle amerikanske styrker ut, men nøyde seg med å redusere styrken etter press på hjemmebane.

U.S. troops “will not support or be involved in the operation” and “will no longer be in the immediate area,” in northern Syria, White House press secretary Stephanie Grisham said in an unusual late-Sunday statement that was silent on the fate of the Kurds. There are about 1,000 U.S. troops in northern Syria, and a senior U.S. official said they will pull back from the area — and potentially depart the country entirely should widespread fighting break out between Turkish and Kurdish forces.

En tyrkisk innmarsj vil høyst sannsynlig føre til åpen konflikt med Tyrkia.Kurderne oppfatter det som et svik. Kurderne er vant til å bli sveket, men det er bittert når som kurderne er de som har tatt de største tapene for å nedkjempe IS.

Kurderne har ansvaret for flere titusen IS-krigere og familier. De har lenge presset på for at europeiske land skal ta tilbake sine borgere, men europeerne har kviet seg.

The White House statement Sunday said Turkey will take custody of foreign fighters captured in the U.S.-led campaign against the Islamic State group who have been held by the Kurdish forces supported by the U.S.

Ambassador James Jeffrey, the State Department envoy to the international coalition fighting the Islamic State group, and Trump have said the Kurds have custody of thousands of captured Islamic State militants. They include about 2,500 highly dangerous foreign fighters from Europe and elsewhere whose native countries have been reluctant to take them back and another 10,000 or so captured fighters from Syria and Iraq.

Trump has repeatedly demanded that European countries, particularly France and Germany, take back their citizens who joined the militant organization.

Nå risikerer europeiske land at IS-krigerne står på døren uanmeldt.

Erdogan støttet en periode IS, med våpen og logistikk og sykehustjenester. Forholdet kjølnet da IS angrep inne i Tyrkia.

Men de militsene Erdogan har benyttet som støttetropper bl.a. ved erobringen av kurdiske Afrin, er ikke svært forskjellige fra IS. Det samme gjelder de tyrkisk-støttede militsene i Idlib-provinsen.

Man skal ikke se bort fra at Erdogan vil vite å bruke de utenlandske IS-krigerne til sine formål. Ett av dem kan være å slippe dem inn i Europa.

Men Europa har sovet i timen.

Under en åpen konflikt kan det bli vanskelig for kurderne å vokte de 70.000 som sitter fanget bare i Al-Hol-leiren. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har oppfordret krigerne på frifot til å storme fangeleirene og befri sine kampfeller.

Kurdish officials have expressed concerns of a possible breakout by IS prisoners in case of fighting in the area. In a recently released audio recording, IS leader Abu Bakr al-Baghdadi called on members of the extremist group to do all they can to free IS detainees and women held in jails and camps.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂