Den føderale administrative domstolen i Sveits har i en nylig kjennelse fastslått at migrasjons­departementet i Sveits hadde rett til å ta det sveitsiske stats­borger­skapet fra en islamist med tyrkisk bakgrunn som var straffe­dømt for å ha hjulpet terror­gruppen Jabhat al-Nusra med rekruttering og propaganda.

Det melder Neue Zürcher Zeitung.

Den nå 37 år gamle mannen kom med familien til Sveits fra Tyrkia i 1989, og fikk sveitsisk statsborgerskap i 2008. Fra 2014 ble han radikalisert, og i 2017 ble han dømt til to og et halvt års fengsel for å ha rekruttert medlemmer til Jabhat al-Nusra og for å ha deltatt i propagandakampanjer for den islamistiske terrorgruppen, som har forbindelser til al-Qaida.

Fengselsstraffen endte med å vare i kun seks måneder, men etter at den var sonet, avgjorde det føderale sveitsiske migrasjonsdepartementet i 2019 at mannens adferd var uforenlig med sveitsisk statsborgerskap. Det er første gang at et tildelt statsborgerskap i Sveits er blitt trukket tilbake.

Mannen anket avgjørelsen inn for retten, som nå altså har stadfestet fratagelsen av statsborgerskapet. Ved å sende to fremmedkrigere til Syria har mannen skadet Sveits’ suverenitet, nøytralitet og diplomati,misbrukt tilliten Sveits har vist ha, og satt både indre og ytre sikkerhet i fare, heter det i kjennelsen, som konkluderer at fratagelsen av statsborgerskapet var en forholdsmessig reaksjon.

Kjennelsen kan ankes til sveitsisk høyesterett.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂