Det er mange slike videoer med Fadi Bassam Alajami. Jihadistene la vekt på propaganda og etterlot seg derfor en haug materiale som kan brukes til å identifisere dem, selv om de er maskert.

Oslo tingrett dømte mandag libaneseren Fadi Bassam Alajami (35) til 11,5 års fengsel for deltakelse i terrororganisasjonen al-Nusra. Særlig det at Fadi Bassam Alajami hadde en lederrolle var straffeskjerpende.

– Påtalemyndigheten har fått fullt medhold i jussen og langt på vei når det gjelder straffutmålingen. Dette er den strengeste dommen som er avsagt i en sak om terrorforbund. Det er riktig ettersom domfelte hadde en ledende rolle i en terrororganisasjon over flere år, sier statsadvokat Ranke til TV 2.

Forsvarer Brynjar Meling sier han vil anke dommen. Han er usikker på om norsk rett overhodet har rett til å dømme den statsløse palestineren.

Men palestineren søkte selv asyl i Norge. Da kom hans involvering i al-Nusra frem. NRK og PST har funnet titalls videoer der Fadi Bassam Alajami  deltar i kamp og holder propagandataler og bærer våpen. Selv hevder han at han var med på leken for å slippe unna.

Fra et nattlig angrep på en syrisk regjeringsbygning. Alajami omtales som «sjef» på filmen.

Den 35 år gamle libaneseren som i Oslo tingrett er dømt til elleve og et halvt års fengsel for terrorforbund og deltakelse i terrororganisasjon, anker dommen.

Libaneserens forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier til TV 2 at 35-åringen anker dommen fordi han mener den i for liten grad drøfter om Norge egentlig har domstolsmyndighet i saken.

– Videre er dommen for streng, sett hen til tiltaltes rolle og bidrag til sakens opplysning. Denne saken hadde neppe kommet til domstolen om det ikke hadde vært for at han forklarte seg som han gjorde til norsk utlendingsmyndighet, sier Meling.

Dommen falt i Oslo tingrett mandag.

35-åringen sier han er statsløs palestiner fra Libanon. Påtalemyndigheten mener han har vært feltkommandant for terrorgruppa Nusrafronten i Syria. Organisasjonen er tilknyttet Al Qaida og ble terrorlistet i 2013.

Norske myndigheter og NRK har funnet flere videoer der mannen er med. I to av dem omtales han som en feltkommandant. Han blir intervjuet i flere av videoene og fremstår som en lederskikkelse. Han er også avbildet med våpen.

Libaneseren har erkjent at han er deltaker i flere videoer, men hevder han ble tvunget til å delta og har nektet straffskyld.

35-åringen har sagt at han ville komme seg til Europa via en bekjent i Syria og har sagt han ikke visste at kameraten var tilknyttet Jabhat Al Nusra, og at han ble fanget i et spill.

Etter to år i Syria rømte han via Tyrkia og Danmark til Norge og ble bosatt i Trøndelag. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂