Migranter og mannskap ombord på «Mare Jonio» rett før en ilandstigning på Lampedusa den 19. mars 2019. Foto: Mediterranea Saving Humans / Twitter.

Påtale­myndigheten i Ragusa på Sicilia tar ut tiltale for menneske­smugling mot seks personer tilknyttet migrantskipet «Mare Jonio», som tilhører den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans.

De seks tiltalte personene er Pietro Marrone, kaptein på «Mare Jonio», Agnese Colpani og Fabrizio Gatti, mannskap på «Mare Jonio», samt Alessandro Metz, Giuseppe Caccia og Luca Casarini, som representer rederiet Idra Social Shipping, melder lokalavisen Ragusa Oggi.

Bakgrunnen for tiltalen er at NGO-en i september 2020 mottok 125.000 euro for å overta 27 migranter fra et skip tilhørende det danske shipping­­selskapet Maersk. «Mare Jonio» brakte siden migrantene til havnen i Pozzallo i Ragusa-provinsen på Sicilia.

Rettens kvern har malt langsomt for de seks NGO-aktivistene, og det er ikke kjent når saken mot de seks aktivistene kommer opp for retten. De fire første siktelsene ble tatt ut i Ragusa allerede i mars 2021, og det ble nokså raskt kjent at påtalemyndigheten satt på beviser i form av dokumenter, pengespor og avlyttede samtaler.

Da pengene fra Maersk kom to måneder etter overtagelsen av migrantene, hadde Casarini blant annet sagt: «På denne tiden i morgen kan vi feire med champagne, for da kommer pengene fra danskene.» I en annen samtale hadde han omtalt de 125.000 euroene fra Maersk som «fakturaen for en sugejobb i København». I desember 2022 ble pengene beslaglagt.

Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini omtalte allerede i 2019 «Mare Jonio»s aktiviteter som menneskesmugling.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.