Migranter befinner seg ombord på skipet «Humanity 1» tilhørende NGO-en SOS Humanity på havnen i Catania på Sicilia den 6. november 2022. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB.

I Tyskland har Forbundsdagen besluttet å gi flere millioner euro til NGO-er som opererer i Middelhavet eller hjelper migranter i Italia. 790.000 euro går i første omgang til den tyske NGO-en SOS Humanity, skriver Corriere della Sera.

SOS Humanitys talsmann Lukas Kaldenhoff synes imidlertid det er lite penger tatt i betraktning hvor mye redningsarbeid organisasjonen gjør i Middelhavet, og viser til hvor mye penger Frontex har til rådighet:

«Sammenlignet med EUs budsjett for grensebyrået Frontex, som anslås til 850 millioner euro i 2023, er pengene fra det tyske utenriksdepartementet et svært begrenset beløp», sier Kaldenhoff.

Samtidig bevilger Tyskland også flere hundre tusen euro til den italienske, venstrekatolske og migrasjonsvennlige lekmannsbevegelsen Comunità di Sant’Egidio, som driver hjelpearbeid blant migranter som er kommet til Italia.

På hele den italienske høyresiden er man indignert over at Tyskland sponser organisasjoner som i praksis legger til rette for den ulovlige innvandringen til Italia, melder Il Giornale.

Marco Zanni og Marco Campomenosi, som begge er EU-parlamentarikere for Matteo Salvinis parti Lega, sier i en felles uttalelse at dette handler om innvandringsaktivisme og at det hele er uakseptabelt.

«Det er nå opplagt at noen i EU hverken ønsker å stanse den ulovlige innvandringen av økonomiske migranter eller beskytte Europas yttergrenser, men heller vil bruke Italia som Europas mottaksleir.»

Partikollega og medlem av Deputertkammeret i Italias parlament, Igor Iezzi, mener at pengegavene til NGO-ene er galskap og at Europa må våkne.

«Hvis noen tror at de kan finansiere NGO-er for å bringe migranter til vårt land, tar de alvorlig feil.»

Maurizio Gasparri, som representerer Forza Italia (FI) i Senatet, spør seg hva slags intensjoner Tyskland har.

«Det korrekte ville være å snakke med statene det gjelder når man handler innenfor andres innflytelsessfære.»

Parlamentatisk leder i statsminister Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia, Tommaso Foti, mener Tyskland opptreden er uhørt:

«Man har aldri sett noen finansiere NGO-er som skal blande seg inn i et annet lands affærer i en så delikat sak som innvandringen, og det med krav om at Italia skal ta imot disse menneskene. Man finansierer dessuten en NGO som tidligere har opptrådt i strid med reglene som er gitt av den italienske staten.»

I mellomtiden har ankomstene til Lampedusa avtatt kraftig på grunn av dårlig vær i Middelhavet.

Etter at flesteparten av den siste tidens ankomne er blitt transportert med ferger til det italienske fastlandet, er det kun 145 personer, herunder 121 uledsagede mindreårige, igjen i mottaket på den italienske øya, melder Il Messaggero.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.