Sakset/Fra hofta

Skipet «Ocean Viking». Foto: Anthony Jean / SOS Mediterranée / Twitter.

Flere spør seg hvem det er som betaler for migrantskipene som driver taxivirksomhet i Middelhavet. Hvor dyrt er det egentlig? Og hvor finansielt sterke er organisasjonene som utfører transporten?

Av den franske ikke-statlige organisasjonen (NGO-en) SOS Méditerranées egne meddelelser går det frem at den har en finansiell reserve på 3,5 millioner euro, melder den italienske avisen Il Giornale.

SOS Méditerranée, som sammen med Leger Uten Grenser har chartret det norske skipet «Ocean Viking» for å plukke opp migranter på havet nord for Libya, kan således forventes å ha de finansielle musklene til å betale eventuelle kjempebøter som måtte bli ilagt av Italia i kraft av den nye sikkerhetsloven dersom fartøyet legger lovstridig til kai der til lands.

Selv om SOS Méditerranée har en solid bankkonto, samler organisasjonen inn penger til driften av «Ocean Viking». På en nettside hvor man kan donere penger elektronisk til dette formålet, opplyses det i skrivende stund at donasjonene så langt har finansiert 19 dagers drift av skipet, som oppgis å koste 14.000 euro pr. døgn. Organisasjonen ble ellers nylig tildelt 100.000 euro av Paris kommune.

3,5 millioner euro er et beløp ikke svært forskjellig fra SOS Méditerranées budsjett for årene 2016 og 2017. Ifølge organisasjonens egne pressemeldinger kom omtrent halvparten av dette beløpet i 2016 fra private givere i Frankrike Tyskland og Italia.

Gjennom årenes løp har man altså vært i stand til å legge til side like mye penger som brukes på ett år.

Internasjonale humanitære organisasjoner er i det hele tatt vant til å håndtere store pengebeløp. Da det i fjor vår ble startet en innsamlingsaksjon til inntekt for Leger Uten Grenser i protest mot blomsteraksjonen til sympati for Sylvi Listhaug i forbindelse med hennes ufrivillige avgang som justisminister, kom det inn 17 millioner kroner.

Et slikt beløp ville være tilstrekkelig til 120 dagers drift av «Ocean Viking».

Man tar seg i å ønske at migrantene flytter hjem til giverne.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.