På vei til Europa: Migranter i Middelhavet. Foto: AP Photo/Jeremias Gonzalez, File

Skipet Ocean Viking har tatt opp over 600 mennesker fra små båter i Middelhavet de siste to døgn. Migrantene fra Nord-Afrika blir trolig satt i land i Italia.

Migranttrafikken fra Nord-Afrika til Europa har lenge vært stor, nå meldes det at den er sterkt økende.

Det rapporteres  stadig om nye båtlaster som plukkes opp av skip som norskeide Ocean Viking, og etter hvert blir landsatt i Italia.

Mange ankommer også Italia direkte i sine små båter, reisen starter i stor grad fra Tunisia i Nord-Afrika.

I ifølge hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée plukkes det største antallet migranter opp langs strekningen mellom Sfax i Tunisia og den italienske øya Lampedusa.

NTB-DPA melder om saken.

Forløpet i disse sakene er gjerne nokså likt: Migrantene plukkes opp fra sine små, synkeferdige båter, men de får ikke uten videre lov av italienske (eller greske eller kypriotiske)  myndigheter til å bli landsatt.

De blir så værende i skipet en stund, og snart blir forholdene om bord kritiske. Etter en del mediestøy og oppmerksomhet, så får de likevel settes i land.

Den italienske øya Lampedusa har i senere tid ofte vært det stedet de har fått gå i land.

Tragiske historier

Et høyt antall migranter omkommer hvert år i ulykker på havet, når de forsøker å krysse strekningen over Middelhavet i små og uegnede farkoster. Det betales gjerne store beløp til kyniske spekulanter for å få plass i en slik båt.

Disse havområdene er store deler av året preget av sterk vind og høy sjø, og migrantene undervurderer faren ved en slik overfart i småbåter. Tragediene er mange.

Skipet Ocean Viking seiler under norsk flagg og driftes av SOS Méditerranée. Dette skipets virksomhet er hyppig blitt kritisert, og karakterisert som noe i nærheten av en slags organisert og planlagt fergetrafikk mellom Nord-Afrika og Europa (se også sak under).

Italienske myndigheter har gang på gang forsøkt å få stanset tilstrømningen av migranter, men det er ikke så helt enkelt, når tilstedeværelsen i Middelhavet av skip som Ocean Viking bidrar til å gjøre overfarten mer fristende for migrantene.

Document har ved flere anledninger omtalt de ulike sider ved denne migranttrafikken, les også:

– Når migrantene legger ut, har de telefon­numrene til NGO-ene

 

Gode bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

>

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.