«Ocean Viking» i Middelhavet. AP Photo/Daniel Cole

Mange har lurt på når det kom til å skje, og nå er det altså et faktum: Norge tar imot båtmigranter fra «Ocean Viking».

Det norske skipet «Ocean Viking», som systematisk frakter migranter fra Nord-Afrika til Europa, har opplevd stadig større problemer med å få satt de reisende i land.

Verken Italia, Spania eller andre europeiske land i nærheten av Middelhavet ønsker å bidra i denne omstridte transportørvirksomheten som bedrives.

Da er det altså tid for myndighetene i selveste den humanitære stormakten Norge å komme på banen og vise sin godhet:

– Regjeringen har besluttet at Norge skal tilby relokalisering fra skipet «Ocean Viking», bekrefter statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet til TV 2.

Det skal være snakk om 20 personer.

Frankrike lot den norskeide båten legge til havn i Toulon sist uke. Det skjedde etter at fire land hadde nektet å ta imot den; Italia, Hellas, Kypros og Malta. Båten driftes av organisasjonen SOS Méditerranée, skriver NTB.

I alt 234 migranter var om bord i skipet etter å ha blitt plukket opp fra de båtene de forlot Nord-Afrika med.

Det er slik denne transporten fungerer.

Etappe 1: Migrantene reiser ut fra kysten i diverse farkoster.

Etappe 2: Skip som «Ocean Viking» ligger beleilig på plass og venter et stykke utenfor kysten, og sørger så for å frakte dem videre til bestemmelsesstedet i Europa.

Får man ikke sette dem i land med det første, venter man bare til forholdene om bord blir temmelig vanskelige for passasjerene, og dette brukes så til å presse europeiske myndigheters samvittighet.

Slik også denne gangen: Etter 19 dager under vanskelige forhold skal det ha vært fare for liv og helse for noen av dem, opplyses det.

Dette kunne vært løst ved å frakte dem tilbake dit de kom fra i Nord-Afrika, i stedet for at skipet ligger og dupper i ukesvis midt ute på havet i påvente av adgang til Europa.

– Norge har ikke et ansvar etter menneskerettskonvensjonene eller havretten for personer som tas om bord i private norskflaggede skip i Middelhavet, skriver Vad Petersson i en e-post til TV 2.

Men like fullt slippes nå disse migrantene inn i Norge. Vad Petersson understreker at grunnen til det er noe man kaller den ekstraordinære humanitære situasjonen.

Dermed er antagelig Norge etablert som en ny havn for disse migrantene og deres transportører også i tiden fremover.

Venter man lenge nok ute på havet med en båt full av migranter, vil det før eller siden alltid oppstå en såkalt ekstraordinær humanitær situasjon. Dermed åpnes døren til Norge.

Les også: 

Frankrike utviser de fleste voksne migrantene på «Ocean Viking»

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.