«Ocean Viking». Foto: Anthony Jean / SOS Mediterranée 

Etter å ha nølt i flere dager har italienske myndigheter besluttet at om lag 180 migranter fra redningsskipet Ocean Viking skal overføres til et karanteneskip.

Overføringen av migrantene til karanteneskipet Moby Zaza er planlagt mandag, erfarer nyhetsbyrået DPA.

Moby Zaza huser fremdeles andre migranter i karantene, men karantenetiden er søndag over for 200 av dem, og skipet skal tømmes, skriver den italienske avisen La Reppublica.

Migrantene om bord i Ocean Viking ble plukket opp i fire ulike redningsaksjoner, den først for to uker siden, opplyser Den humanitære hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée.

Unntakstilstand
Situasjonen om bord på skipet, som ligget utenfor Sicilia, har siden blitt svært krevende.

Norskeide Ocean Viking meldte fredag unntakstilstand etter at de slet med å få kontroll på de rundt 180 migrantene som skipet har plukket opp den siste uka.

Årsaken skal ifølge rederiet Hoyland Offshore være at en gruppe på 44 migranter prøvde å presse skipet til havn. Det har vært trusler mot mannskapet, og ifølge SOS Méditerranée skal seks personer ha forsøkt å ta sitt eget liv det siste døgnet – flere ved å hoppe i havet fra skipet.

Frykter nye gnisninger
Organisasjonen var lørdag ettermiddag bekymret for at situasjonen kan eskalere på nytt, om ikke båten snart får legge til havn.

– Mannskapet er helt utslitt, og dette har vært en påkjenning for alle involverte, sier Julia Schaefermeyer fra SOS Méditerranée til NTB.

Italiensk helsepersonell var lørdag til stede på båten for å gi medisinsk bistand og oppfølging til migrantene. Nå frykter derimot organisasjonen at det skal oppstå nye gnisninger på Ocean Viking.

Nektet adgang
Siden utbruddet av koronaviruset har Italia og Malta nektet å ta migranter som er reddet i Middelhavet, å gå i land.

Italia gikk etter hvert med på å tillate migranter å bli flyttet over på karanteneskip.

Situasjonen om bord på Ocean Viking skal ha roet seg noe, og søndag skal migrantene testes for koronasmitte.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.