Migranter fra Nord-Afrika på vei over Middelhavet og til Europa. AP Photo/Jeremias Gonzalez, File

Det norskeide aktivistskipet Ocean Viking har tatt opp 438 migranter i Middelhavet, og frakter dem nå videre til Italia. Denne organiserte trafikken fra Afrika til Europa bare fortsetter.

Det er organisasjonen SOS Méditerranée som driver dette skipet, og er ansvarlig for det mange kaller en ren fergevirksomhet på vegne av menneskesmuglere i Nord-Afrika.

Disse siste migrantene ble plukket opp i internasjonalt farvann utenfor kysten av Libya og Tunisia, sier den franske organisasjonen fredag.

Mange vil da mene det logiske ville være å sette dem i land på nærmeste kyst, som er Nord-Afrika, fremfor å transportere dem hele veien over Middelhavet og til Europa.

Til tross for kritikken som har vært rettet mot denne transportoperasjonen, fortsetter de ansvarlige, SOS Méditerranée, å kalle det «redningsvirksomhet».

– Til sammen er det 438 personer som er reddet, om bord, opplyser SOS Méditerranée. De sier skipet nå er på vei til Genova, fordi italienske myndigheter har gitt dem instruks om å gå dit for å sette migrantene i land.

Organisasjonen beskriver ruten over det sentrale Middelhavet som den farligste migrantruten i verden. Hittil i år er minst 2013 mennesker døde eller savnet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa denne veien.

SOS Méditerranée er kritisert for å være delaktig i disse dødsfallene, da det er muligheten til å bli plukket opp av en slik båt som gjør at migrantene legger ut fra Nord-Afrika i små, ofte svært dårlige fartøy.

En del italienske politikere har derfor hevdet at dersom ikke Ocean Viking og andre hadde drevet med denne virksomheten, ville langt færre ønsket å krysse Middelhavet. Dermed ville også færre ha omkommet.

Les også: 

600 migranter tatt opp fra synke­ferdige småbåter i Middelhavet

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.