Migranter om bord på «Geo Barents». AP Photo/Salvatore Cavalli

Skipet «Geo Barents» har plukket opp nærmere 600 mennesker som var i havsnød utenfor den italienske øya Sicilia lørdag.

Det såkalte redningsskipet «Geo Barents» tilhører Leger Uten Grenser (MSF), og det opplyses at 599 mennesker var om bord i en liten og skrøpelig farkost på havet utenfor Sicilia. Her skal det også være flere kvinner og barn.

Dette og tilsvarende skip blir ofte beskyldt for å bedrive en form for fergetrafikk med migranter over Middelhavet til Europa.

De som driver disse skipene, bruke gjerne begreper som nettopp redningsskip og flyktninger når de beskriver sin virksomhet.

NTB-Reuters melder om saken lørdag kveld.

– Alle er reddet og får helsehjelp av vårt medisinske team, skriver organisasjonen på Twitter.

Det fremstilles altså som en redningsaksjon, der dette skipet tilfeldigvis var i nærheten og kunne hjelpe.

Ifølge MSF har italienske myndigheter gitt skipet tillatelse til å sette migrantene i land i byen Bari, en tur som vil ta om lag 40 timer.

Hjelpeorganisasjoner finner gjerne noe å kritisere uansett, også når italienerne slipper i land alle disse migrantene. Man har nå gått ut mot den italienske regjeringen fordi disse skipene må legge til kai i byer langt unna der selve redningsaksjonen skjer.

Flommen av migranter til Italia fra land i den tredje verden synes nå uten ende. Det bare renner inn, og Italia har hendene mer enn fulle med å ta imot dem. Man har rett og slett erklært unntakstilstand, se sak under.

Hittil i år har mer enn 47.000 migranter kommet til Italia, ifølge tall fra det italienske innenriksdepartementet. Det er langt flere enn de om lag 18.000 som kom til landet i samme periode i fjor.

De fleste kommer over fra kysten av Nord-Afrika, og det er gjerne en blanding av mennesker både fra nordafrikanske land og fra en rekke land lenger sør i Afrika.

Felles for dem alle er stort sett at de er unge menn, med noen få unntak, og de har svært lite å tilby et moderne vestlig samfunn. Migrantene ender i all hovedsak opp som en byrde for Italia eller andre land i Europa der de etter hvert havner.

Når det er snakk om slike antall, sier det seg selv at det etter hvert rett og slett kan tvinge vestlige velferdssamfunn i kne.

Mange hadde håpet at den nye italienske statsminister Meloni ville makte å gjøre noe med dette, men hun synes i øyeblikket like maktesløs som sine forgjengere.

Les også: 

Migrantene flommer inn: Italia erklærer unntakstilstand

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Husk å støtte Document:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.