Ett av mange skip som har tatt opp migranter i Middelhavet, her i Napoli i 2017. Foto: Reuters/Ciro De Luca TPX. 

Italienske myndigheter kjemper fortvilet for å begrense transporten av migranter fra Nord-Afrika. Et skip tilhørende Leger Uten Grenser er nå tatt i arrest på Sicilia.

NTB melder at havnemyndighetene i byen Augusta fredag inspiserte skipet Geo Barents i 14 timer. Det ble oppgitt at man ville sjekke om det var mangler på skipet, skriver Leger Uten Grenser på Twitter lørdag.

Organisasjonen skriver videre at det er den 13. gangen på tre år at italienske myndigheter har stanset redningsskip som drives av hjelpeorganisasjoner, og fra leger uten Grensers side fremstilles det som et utidig inngrep fra Italias side.

Dette vil forsinke den transporttrafikken som for tiden pågår i Middelhavet, og kan således bidra til å gi italienske myndigheter en pustepause fra stadig nye ankomster av migranter som skal ha mat, innkvartering og legehjelp på italiensk jord.

Leger Uten Grenser og flere andre organisasjoner har en rekke skip i Middelhavet. De oppgir selv at hensikten er å «berge flyktninger og migranter  som forsøker å ta seg sjøveien til Europa, ofte i overfylte, skrøpelige farkoster som er i fare for å forlise».

Man fremstiller uten forbehold sin virksomhet som en form for nødhjelp.

Italienske myndigheter og andre, kritiske observatører anfører imidlertid at denne trafikken i stor grad handler om organisert frakt av migranter fra Afrika til Europa. Det hevdes at dette en form for menneskesmugling, der de påståtte «hjelpeorganisasjonene» brukes, bevisst eller ubevisst,  som brikker i et nøye planlagt spill fra kyniske bander i Nord-Afrika.

Noen ser nettopp tilstedeværelsen av skipene fra blant annet Leger Uten grenser, som et bidrag til at trafikken av migranter over Middelhavet øker. Dette fører igjen til mange drukninger som kunne vært unngått om migrantene hadde latt være å legge ut på havet.

Ifølge FN har minst 720 migranter druknet i Middelhavet hittil i år.

I Italia er Leger Uten grenser tidligere etterforsket for menneskesmugling, noe mange synes harmonerer dårlig med det å være en «humanitær organisasjon».

Les også fra Document: Leger Uten Grenser gjør det enkelt for menneskesmuglerne

God og viktig sommerlesning: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Gi gjerne et ekstra sommerbidrag til Document i år, det vil settes stor pris på:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂