Migranter venter på å plukkes opp i Middelhavet, for å fraktes videre til Europa. Foto: Leger Uten Grenser / Twitter.

Neste års TV-aksjon i NRK skal gå til inntekt for Leger Uten Grenser. Mange nordmenn forbinder organisasjonen først og fremst med den omdiskuterte transporten av migranter fra Nord-Afrika til Europa.

NTB melder at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har besluttet å gi neste års TV-aksjon i NRK til Leger Uten Grenser og søsterorganisasjonen DNDi.

Leger Uten Grenser har valgt aksjonsnavnet «Grenseløse sykdommer – glemte pasienter», skriver NRK i en pressemelding torsdag.

DNDi, Drugs for Neglected Diseases initiative, er en søsterorganisasjon som Leger Uten Grenser opprettet da organisasjonen fikk Nobels fredspris i 1999.

Kringkastingssjefen er fornøyd med at et enstemmig innsamlingsråd i NRK gikk for disse organisasjonene.

– Dette er et viktig formål, særlig sett i lys av pandemien vi har stått i det siste drøye året. Jeg er helt sikker på at dette er en aksjon som vil engasjere folk i hele Norge, sier Eriksen.

Aksjonen har fokus på sykdom som rammer sårbare mennesker i ressurssvake land.  Mange vil være enige i at det er en viktig oppgave.

Men Leger Uten Grenser er minst like mye kjent for sin aktivitet i forbindelse med migrantstrømmen fra Nord-Afrika til Europa. Denne til dels omstridte virksomheten foregår i stor grad ved at migrantene, i hovedsak unge menn fra Afrika, plukkes opp av skip i Middelhavet og transporters til havn hovedsakelig i Italia.

Leger Uten Grenser har operert blant annet fra skipet Ocean Viking, og bidratt til å frakte et betydelig antall migranter. Dette har igjen skapt store problemer i sør-suropeiske mottakerland, samtidig som det har inspirert til ytterligere migrasjon fra Nord-Afrika. .

Organisasjonen er blitt kritisert for å gjøre «jobben enklere» for menneskesmuglerne som organiserer denne trafikken.

Hele «forretningsplanen» for smuglerne er avhengig av at skip som Ocean Viking ligger parate til å overta de migrantene som sendes til havs i småbåter fra kysten av Nord-Afrika. Ofte plukkes de opp rett utenfor kysten av for eksempel Libya.

Document har omtalt dette i en rekke artikler, blant annet denne .

Nå får Leger Uten Grenser ytterligere et beløp på pluss/minus 200 millioner kroner til sine ulike aktiviteter, takket være NRK.

Les også: NRKs TV-aksjon. Det store, svarte milliardhullet

Viktig sommerlektyre:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.