Luigi di Maio og Emmanuel Macron. Foto: Tony Gentile og Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix.

 

Relasjonene mellom Italia og Frankrike kan knapt bli dårligere bare få dager innen «mini-toppmøtet», hvor EU skal gjøre et forsøk på å finne en felles plattform i migrasjonspolitikken som virker forhåndsdømt til å mislykkes.

Italia har i øyeblikket ingen migrasjonskrise, og den som påstår noe annet, lyver, uttaler Frankrikes president Emmanuel Macron ifølge La Repubblica:

«Det er en politisk krise», la han til, som er fremkalt av «ekstremister som spiller på frykt. Men man må ikke gi noe etter for denne manipulasjonen.»

Den italienske innenriksminister Matteo Salvini svarer med å si at hvis 650.000 ilandstigninger ikke er et problem, kan den arrogante president Macron, som nylig sammenlignet populistene med spedalskhet, åpne døren til Frankrike.

Men det er Italias visestatsminister og Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio som svarer den franske presidenten hardest. At innvandringen skaper en prekær situasjon i Italia er hevet over tvil ifølge Di Maio, som legger til:

«Macron forsøker å gjøre landet sitt til Italias fiende nummer én i denne saken, selv om det franske folket alltid har vært vennlig og solidarisk overfor italienerne.»

Giftighetene hagler altså mellom Italias og Frankrikes regjeringer. Hvordan disse skal kunne komme til noen enighet på saksfeltet, er ikke lett å se. Det er ikke gitt at Italia slutter seg til noen felles erklæring, fastslår Di Maio.

Frankrike og Spania ønsker lukkede asylsentre i første europeiske ankomstland, som ofte vil være Italia. Det betyr i praksis at problemet veltes over på Italia, repliserer Di Maio, som tar til orde for slike sentre utenfor Europa. Statsminister Conte vil ikke vike en millimeter på dette punktet, legger han til.

Den politiske krisen i EU viser med andre ord alle tegn til å bli dypere.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!