Emmanuel Macron holder en tale i Quimper i Bretagne den 21. juni 2018. Foto: Stephane Mahe/ Reuters / Scanpix.

 

I dagene før EU-toppmøtet 28.–29. juni, hvor unionen i dyp krise og mot alle odds skal forsøke å meisle ut en felles asyl- og migrasjonspolitikk, er det få tegn til godt samarbeidsklima mellom store og viktige medlemsstater.

Frankrikes president var torsdag på besøk i Bretagne-regionen, hvor han blant annet holdt en tale for rundt 350 offisielle representanter i idylliske Quimper, skriver Le Figaro. Etter først å ha snakket om lokale saker, kom Macron mot slutten av talen inn på Europa.

Med dårlig skjult adresse mot populistiske politikere i Italia etter Aquarius-affæren bad presidenten sine tilhørere om å være tro mot Europa i disse tider hvor mange angivelig hater vår verdensdel, skriver den franske avisen.

Macron benyttet i den forbindelsen en i diplomatisk sammenheng uvanlig krass formulering, som overgår Hillary Clintons bruk av ordet deplorables om Donald Trumps velgere:

«Man ser dem spre seg som spedalskhet over hele Europa, i land hvor vi trodde det var umulig at de ville dukke opp igjen. Venner og naboer sier de verste ting, og vi venner oss til det! De gjør de verste provokasjoner, men ingen blir opprørt av det!»

Vi er ikke europeiske nok, fortsatte den franske presidenten selvbebreidende, innen han etterlyste dem som tror på Europa som bolverk mot den gjenfødte nasjonalismen.

Macrons ord er støtende og upassende, kommenterer Italias visestatsminister og Femstjerners­bevegelsens lede Luigi Di Maio ifølge Corriere della Sera. Hans statsråds- og partilederkollega Matteo Salvini sier at han ikke lar seg belære av Frankrike.

Hvordan skal disse aktørene om en ukes tid komme til enighet om veien videre for unionen?

 

Le FigaroCorriere della SeraReutersANSADaily Mail

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.