Italias visestatsminister og Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio. Foto: Max Rossi / Reuters / Scanpix.

Italias visestatsminister forsvarer møtet med de franske gule vestene og sier han gjerne vil møte Frankrikes president etter at Paris kalte hjem sin ambassadør.

Visestatsminister Luigi Di Maio mener han har all rett til å møte president Emmanuel Macrons motstandere.

– Macron har en rekke ganger gått løs på Italias regjering med politiske motiver i lys av EU-valget, hevder Di Maio i en melding på Facebook.

Frankrike kalte torsdag hjem sin ambassadør i Italia og anklager landet for utilbørlig og provoserende innblanding i indre franske anliggender. Forholdet mellom de to nabolandene har lenge vært anstrengt, men tirsdag besøkte Di Maio besøkte representanter for protestbevegelsen de gule vestene i Frankrike.

Di Maio lovet å bistå demonstrantene som protesterer mot Macrons regjering, som Di Maio anklager for å bidra til migrasjonskrise i Europa. Visestatsministeren avviser at det var en provokasjon.

– Det var et viktig møte med en politisk kraft som deler mange av våre krav, først og fremst kampen for direkte demokrati som gir borgerne mer makt, sier Di Maio.

Di Maio sier i likhet med innenriksminister Matteo Salvini, som også er visestatsminister i Italias høyrepopulistiske regjering, at han gjerne vil møte regjeringen.

– Vi er oppriktig villig til å møte president Macron og den franske regjeringen, sier Salvini ifølge nyhetsbyrået AFP.

Salvini vakte oppsikt da han i januar sa han håper «franskmennene vil klare å frigjøre seg fra en fryktelig president».

– Muligheten kommer 26. mai, da det franske folk vil være i stand til å ta tilbake kontrollen over sin fremtid, sin skjebne og stolthet, som er dårlig representert av en figur som Macron, sa Salvini.

26. mai er det valg på nytt EU-parlament.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.